Anders kämpar mot klockan när han tränar inför crossfit-SM

Det började på skoj för ett år sedan. Nu har Anders Sörlin, 19, Luleå, intensivt tränat crossfit under ett halvår. Nästa helg ska han delta i crossfit-SM.

SNABBA KRAFTTAG. Det handlar om snabba ryck när Anders Sörlin hanterar den tunga skivstången. Från axelläge till fullt uppsträckta armar. Och från knästående till stående. Proceduren upprepas i snabb takt undan för undan.

SNABBA KRAFTTAG. Det handlar om snabba ryck när Anders Sörlin hanterar den tunga skivstången. Från axelläge till fullt uppsträckta armar. Och från knästående till stående. Proceduren upprepas i snabb takt undan för undan.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2011-10-10 06:00

Crossfit är ett styrke- och konditionsprogram som bygger på ständigt varierade rörelser utförda under hög intensitet.

Tidtagning hör till i stort sett i varje pass. Utövarna kan genom detta se vilka framsteg de gör. De kan både träna och tävla med sig själva eller kompisar. Det kan handla om att göra ett antal övningar så snabbt som möjligt. Eller att under en given tid utföra maximalt många rundor av ett visst antal övningar.

- Det är sjukt roligt att träna och tävla i crossfit. När jag nu hållit på ett tag tycker jag att den vanliga gymträningen är jättetråkig. Nu längtar jag bara efter nästa crossfit-pass. Träningen är väldigt tidseffektiv. Man får ut mycket av den relativt korta tid man är aktiv, säger Anders Sörlin.

Smidighet och styrka
Fördelarna med crossfit kan summeras så här:

¦ Konditionen blir mycket bättre eftersom kretsloppet stärks

¦ Uthålligheten stärks då både kondition och muskelstyrka tränas

¦ Muskelstyrkan ökar

¦ Kroppen blir mer flexibel eftersom kondition, smidighet och styrka tränas samtidigt. Och det ger en vältränad, stark och smal kropp

¦ Kordinationen stärks av träningens bredd och lär kroppens olika delar att arbeta bättre tillsammans

¦ Smidigheten förbättras eftersom träningen ökar rörligheten i muskler, senor och ledband

¦ Balansen blir bättre eftersom styrka och smidighet tränas samtidigt

Så snabbt som möjligt
Hur ofta tränar du ..?

- Jag kör ett morgonpass varje dag med ett crossfit-upplägg. Sedan ett pass på kvällen som jag kan varva med tyngdlyftning och gymnastik. Det blir tolv pass i veckan. Det handelar om variation med tid och olika övningar: tunga lyft, lätta lyft, kroppsviktsövningar, många eller få antal repetitioner, löpning, rodd, hopp, simning med mera. Aldrig samma pass dag efter dag. Variationen i övningarna är central.

- När jag tränar gäller det att göra så många repetitioner som möjligt och så snabbt som möjligt. Inga pauser under tiden i de enskilda passen. Detta eftersom jag alltid strävar efter att reducera tiden. Jag ger alltid mitt yttersta för att hålla formen uppe. Vid crossfit tränas hela kroppen, förklarar Anders Sörlin.

Vanligt vatten i flaska
När vi besökte Anders tränade han vid Helex gym i Luleå. Han visade oss snabb rephoppning där repet hann gå två varv under varje hopp, armhävningar med klapp, sedan visade han prov på streching. Efter det alternerade han mellan att snabbt lyfta upp en skivstång från en knäböjsposition med stången vilande på översidan av bröstet till att explosivt pressa upp stången med axlarna när hankommit upp i stående position, och att lyfta upp sig gång efter gång i två handtag, så kallade chins. Upplägget var 21-15-9 repetitioner. Alltså först göra 21 skivstångsrörelser sedan göra lika många chins, andra varvet gör man 15 repetitioner i samma följd och sista varvet 9 repetitioner.

Under övningarna har Anders alltid en flaska med vatten i närheten.

- Jag ersätter det jag svettas ut med vatten. Och det är vanligt vatten utan sötmedel och kolsyra, fortsätter Anders.

Vilka typer av övningar kan det handla om utöver detta ..?

- Det kan vara flera övningar med skivstång; knäböj med stången på axlarna, knäböj med stången framför huvudet, lyft från golv till midjan, axelpress, ryck och frivändning från golv till axlarna. Exempel på andra övningar; situps, 400 meter löpning, rodd i roddmaskin, simning och burpees, som utförs i fem steg: 1. börja med stående, 2. gå ned i knästående med händerna i backen eller golvet, 3. sparka fötterna bakåt och gör en armhävning, 4. återgå till knästående (2), 5. hoppa så högt upp som möjligt från knästående med armarna över huvudet. På toppen av hoppet kan jag klappa ihop händerna ovanför huvudet.

Bloggar inför SM
Anders Sörlin är född och uppväxt i Boden. Men i anslutning till att han skulle börja gymnasiet flyttade han till Luleå.

- Från mitten av maj till och med augusti månad ut i år har jag jobbat med att bygga ny järnväg runt gruvan i Kiruna. Sedan dess har jag kört hårt med crossfit-träningen för att vara i bästa form under SM-tävlingarna i Stockholm den 15 och 16 oktober. Jag är supernöjd med stöttningen inför SM. Jag har fått med Helex, som täcker upp en del av tävlingskostnaderna. Kul med ett hemmagym i ryggen. En annan sponsor är Acctive i Luleå, som gett ett riktigt bra stöd inför SM.

- Hela min familj, med mamma Anette, pappa Stig, lillebror Erik och lillasyster Frida, kommer ned från Luleå till Stockholm. Och det gör även min barndomskompis Fernando Holmqvist, som fungerar som min coach. Och vi tränar också en hel del ihop. Tillsammans med Fernando bloggar jag dessutom om det mesta inför SM. Adressen är: http://metrobloggen.se/everysecondcounts/
Vad händer då efter crossfit-SM ..?

- Då tänker jag åka till Thailand, där jag stannar så länge pengarna räcker. Kanske till i februari. Jag åker ensam men ska möta upp vänner under resans gång, som kommer att vara där samtidigt som jag. Tanken är att jag ska resa runt så mycket jag hinner i Sydostasien. Hinna besöka främst Malaysia, Vietnam, Laos och Kambodja, säger Anders Sörlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om