AMF:s svar på attacken: Synd och skam, SD

SD kallar AMF en "invandrarförvaltning" och vill lägga ned verksamheten. Chefen har en annan bild. "Vi har en väldig mix hos oss", säger Anna Broström.

Anna Broström, AMF-chef i Luleå, bemöter utspelet från SD:s Per Göransson, om att lägga ned förvaltningen. "Synd och skam att förkasta förvaltningen", säger hon.

Anna Broström, AMF-chef i Luleå, bemöter utspelet från SD:s Per Göransson, om att lägga ned förvaltningen. "Synd och skam att förkasta förvaltningen", säger hon.

Foto: Arkiv

Luleå2019-10-22 17:07

Sverigedemokraterna vill lägga ned kommunens arbetsmarknadsförvaltning, AMF, som de kommande åren har en budget motsvarande cirka 100 miljoner kronor. 

– AMF har blivit en invandrarförvaltning. De nyanlända hamnar bara i åtgärder, sa Per Göransson, gruppledare, till Norrbottens Media. 

Nu svarar förvaltningschefen – men Anna Broström vill inte rikta uttalad kritik mot SD:s utspel.

– Jag kommenterar inte den politiska agendan. Men allmänt känner man inte till vad vi gör på vår förvaltning. Vi har en väldig mix hos oss, både nya Luleåbor och de som står långt från arbetsmarknaden av andra anledningar – personer med funktionsvariationer, exempelvis.

Generellt har hon svårt att se någon vinst med att släcka AMF.

– En nedläggning skulle inte innebära att problematiken med de arbetslösa försvinner. Då skulle en annan förvaltning bli mer belastad i stället. Det blir bara som att flytta runt pengar.  

Hon poängterar att kommunen, utifrån statliga uppdrag, har kravet på sig att ta hand om långtidsarbetslösa och nyanlända. Inte minst när Arbetsförmedlingen samtidigt nedmonteras.

– AMF gör ett fantastiskt jobb. Här finns en kompetens för att möta problematiken. Synd och skam att förkasta den.

AMF har även särskilda resurser gällande förbättrad integration, i samarbete med just AF. 

– Även om alla förvaltningar jobbar med inkludering, har vi lyxen att ha en egen strateg. Därigenom kan vi ”rusta” nya Luleåbor, vad gäller utbildning, praktik och språkutveckling med mera.

Anna Broström menar att en avvecklad AMF tvärtom skulle försvåra för många att överhuvudtaget etablera sig på arbetsmarknaden.

– Vem skulle då vara mellanhanden? Arbetsgivarna vill ju ha personer som kan gå 100 procent från dag ett men här kan vi ta på oss den första perioden, tills personen är självständig och får en egen försörjning.

Utöver 600 nyanlända i det statliga etableringsprogrammet och 34 ensamkommande barn, har kommunen haft cirka 400-500 sysselsatta i AMF-åtgärder de senaste åren.

Nu befarar Anna Broström att siffran stiger, med anledning av det fortsatt osäkra ekonomiska och säkerhetspolitiska läget i omvärlden.

– Vid en lågkonjunktur blir det ännu mer jobb vad gäller de som behöver stöd från oss.  

Samtidigt framhåller hon att migrationen på sikt kan lösa välfärdsproblemen.

– För att Luleå ska växa som stad,  behöver vi alla vi kan få, oavsett var de kommer ifrån. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!