Fördröjd vård när ambulans havererade

En patient med hjärnblödning fick försenad vård när ambulansen som var på väg till Sunderby sjukhus havererade. "I det där fallet måste man titta på orsaken till varför det hände", säger Robin Holmgren, enhetschef på ambulansen i Boden.

En ambulans som transporterade en patient med hjärnblödning fick haveri och kunde endast krypköra mellan Sävas och Boden.

En ambulans som transporterade en patient med hjärnblödning fick haveri och kunde endast krypköra mellan Sävas och Boden.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Luleå2021-02-03 16:03

Händelsen inträffade den 23 januari och det var en luftfjädring i ambulansen som det blev fel på vilket gjorde att ambulansen endast kunde köra i 30 kilometer i timmen från Sävast till Sunderby sjukhus. Detta bidrog till en "betydligt fördröjd definitiv vård" av patienten, enligt avvikelserapporten. 

Ambulanspersonal ska ha kontaktat SOS omgående vid haveriet och begärt att en ambulans skulle ta över ärendet, men det fanns ingen tillgänglig. 

– Jag har inte hunnit sätta mig in ordentlig i den här händelseanalysen. Jag har bara pratat med personalen om det som hänt. Vi har reparerat bilen givetvis, men inte hunnit fördjupa oss i händelsen någonting, säger Robin Holmgren.

Vad sker nu?

– I det där fallet måste man titta på orsaken till varför det hände. Vi tittar på alla händelser som är i vår verksamhet. Det handlar om ett system som ska se på risk för patientskada och så vidare. Det handlar i grund och botten om att hitta systemfel i vår verksamhet.

Ambulansen som havererade ska inte ha varit i drift i mer än ett par år. 

– Vi har inga bilar som är jättegamla, däremot så kör de dygnet om så det slits ju – så är det.

– Sedan är det alltid svårt med mekaniska saker det är som en personbil i grund botten – den kan gå sönder. Och då måste man göra vad man kan för att det inte ska hända igen, säger Robin Holmgren.

Fordonet uppges nu vara reparerat.

– Vi reparerar så fort något går sönder, säger Robin Holmgren.

Enligt Stig Holmberg, länsansvarig för ambulanssjukvården i Norrbotten, investerar regionen varje år i nya ambulanser. Hur många som köps in variera något från år till år beroende på vilket behov som finns.  

– Vi har drygt 40 ambulanser och de är i varierande skick. De äldre använder vi som utbildningsambulanser eller reservambulanser så det roterar runt på det sättet. 

Hur länge brukar man ha en ambulans?

– Det beror lite på var de går. Det är väldigt olika med slitage i till exempel Luleå så är det mycket start och stopp och korta sträckor jämfört med Pajala eller Arjeplog som har mycket mer skonsam körning. Så det varierar, men någonstans mellan fem och åtta år används de.Men det tar vi ställning till från bil till bil och när det blir äldre hamnar det som reserv eller som utbildningsambulanser, säger Stig Holmberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!