Alternativ VA-utredning spolas

Det blir ingen alternativ utredning av vatten och avlopp till Sörbyarna. Förslaget röstades ned av kommunfullmäktige.

Foto: David Carr

Luleå2017-09-25 15:51

Vatten- och avloppsnäten i Sörbyarna i Luleå är begränsade sedan flera år tillbaka. För perioden 2012-2019 genomförs investering för totalt 92 miljoner kronor för att förstärka VA-systemet. Men företrädare för byaföreningarna i Sörbyarna tycker att det är otillräckligt och vill att mer ska göras för att fler hushåll ska kunna anslutas till det kommunala VA-nätet.

Därför väckte företrädarna ett medborgarförslag som föreslog att kommunen skulle vända på fler stenar för att hitta alternativa lösningar. En utredning gjordes 2010, men förslaget är att en alternativ utredning ska göras för att titta på fler sätt att lösa problemen. Som exempel på tänkbara lösningar nämns relinade rör, vattentorn och dammar.

Förslaget fick stöd av flera partier då kommunfullmäktige sammanträde i Råneå. Bland annat av Moderaterna.

– VA-nätet är i princip fullt. Där kommer det behövas en större investering i framtiden. Det är enorma resurser som inte kan göras på kort tid. I väntan på det måste vi ta alla möjligheter att få fram VA via andra metoder. Till exempel med relingen av befintliga ledningar, säger Anders Josefsson (M).

Samtliga partier utom Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ville se en ny alternativ utredning.

– Man säger att hela Luleå ska leva och växa. Men då gäller det att ge förutsättningar till hela Luleå också. I Sörbyarna har vi både företagare och medborgare som faktiskt vill utveckla, men det begränsas på grund av detta, säger Carola Lidén, Centerpartiet.

Niklas Nordström (S) framhöll att mycket redan satsas i Sörbyarna och att det inte vilar någon död hand över området. Det behövs ingen ny teknisk utredning, menar han.

– Det görs löpande arbeten. Det kommer hela tiden nya kunskaper och våra duktiga medarbetare kommer fram med nya förslag.

Att lägga ett helt nytt VA-nät kan kosta uppåt 500 miljoner kronor, enligt Nordström. Då måste kommunen enligt lag kunna motivera varför satsningen görs just där.

– För det är vad det här handlar om. Då måste vi ha en större tanke om inriktning. Ska vi bygga västerut i riktning mot Gammelstad och Sunderbyn, eller söderut till Sörbyarna?

– Vi måste kunna visa hur det här kan bli tillväxt och utveckling i stort. Det får vi återkomma till en annan gång.

Stadsbyggnadsnämnden ansåg sedan tidigare att VA-utredningen från 2010 räcker gott, och föreslog till kommunfullmäktige att en alternativ utredning inte behövs.

Frågan delade kommunfullmäktige i två läger. Efter en omröstning röstades förslaget ned med 35 röster mot 23.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om