Allvarliga brister på pizzeria

Dålig hygien, rumsvarmt kebabkött och inget hårskydd. Nu får Pizzeria Mafez på Örnäset skarp kritik.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2015-07-30 10:50

Vid en oanmäld livsmedelsinspektion noterades en mängd brister på restaurangen. Trots att ägaren Mongi Daagi fått flera varningar från miljö- och byggnadsförvaltningen hade inga åtgärder vidtagits. Personalen bedöms sakna tillräcklig kunskap i livsmedelshantering. Nu uppmanar kommunen att de ska genomgå en utbildning för att lära sig om bland annat förvaring, personlig hygien och egenkontroll. Ägaren Mongi Daagi säger att han kommer ta tag i problemen på en gång.

– Vi har mycket att göra, ibland kan man göra fel, men det är inte hela tiden. Jag ska bli mer noga.

Han berättar att han pratat med personalen om arbetsrutiner.

– Jag lär dem att de ska tvätta händerna hela tiden, både före och efter de har gjort något. Och att inte använda samma kniv till grönsaker och kött. Man måste vara noga, jag pratar med dem hela tiden och det kommer att bli bra.

Ytterligare en oanmäld inspektion kommer att genomföras framöver. Om inte ägaren har gjort något åt bristerna vid nästa inspektionstillfälle kan miljö- och byggnadsnämnden besluta om föreläggande eller förbud. Ägaren har nu två månader på sig att åtgärda bristerna.

– Jag håller på med det. Det blir kanske färdigt om en vecka.

Följande brister noterades under inspektionen:

Pizzaspadar och pizzakartonger har förvarats på en träpall. Då träpallar inte är lätta att rengöra kan det dra in smuts och skadedjur.

Hamburgare har förvarats råa utan förpackning i en frostig frys.

Under inspektionen skar personalen kött med kniv som använts för att hacka grönsaker. Sedan lades kniven tillbaka på skärbrädan med grönsakerna.

Skärbrädorna bör bytas ut.

Det finns behov av rengöring i lokalen.

Frysar behöver frostas av.

Kebabkött låg i rumstemperatur under kontrollen och hade en temperatur på 25 grader. All upptining ska ske under kontrollerade former och det är inte okej att tina kött i rumstemperatur.

Behov finns av att införa rutiner kring temperaturkontroll vid förvaring, upptining och tillagning. Att känna med händerna och ”se” att saker är klara bedöms inte som en korrekt genomförd kontroll.

Hårskydd bör bäras vid beredning och tillagning av oförpackade livsmedel. Detta har påtalats vid flera tidigare kontroller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!