Tolv skolor och åtta förskolor kan läggas ned och verksamheten flyttas till nya lokaler. Carina Sammeli (S) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden (Bun) tror ändå på en konstruktiv debatt med föräldrar, personal och elever.
– Jag förväntar mig det. Och så länge inget beslut är fattat är allt påverkbart. Jag har inte bestämt mig, det gör sedan jag samtalat och diskuterat detta med medborgarna, personalen och elevråden, säger Sammeli.
I ljuset av alla misslyckade försök med nedläggningar av enskilda skolor tar skolledningen ett nytt grepp denna gång.
– Vi har tittat på hela kommunen, alla skolor finns med, allt ligger på bordet denna gång, säger hon.
Redan när den målbild som ligger till grund för denna förändring spikades av fullmäktige i juni så signalerade oppositionen att de har invändningar.
Det finns gott om exempel på att skolnedläggningar leder till minskat väljarstöd.
– Min dotter går på Furuparksskolan och har en mycket bra lärare. Jag vill att alla barn ska få det. Det är så jag måste tänka. Om det innebär att vi förlorar röster så då får vi ta det, säger Sammeli.
Furuparksskolan är Luleås största grundskola och skolledningen ser stora skolor som en förutsättning för att rekrytera kunniga och behöriga lärare.
– Det är lärarnas marknad. De lär inte ta tjänster som innebär att de ska pendla mellan skolor, säger Carina Sammeli.
Det kan bli fler förändringar i skolstrukturen om planerade bostadsområden som Hertsöheden och Munkebergs strand blir verklighet. Det kan leda till fler nya skolor men även Borgmästarskolan och Munkebergsskolan läggs ned.
– Allt detta ligger inom en tioårsperiod men föräldrar bör veta våra planer så att de kan planera sitt boende, säger Sammeli.