2012 genomfördes undersökningen ”Röka, kröka, knarka 2012” bland gymnasieungdomar i Norrbotten om deras syn på och användande av alkohol och narkotika.
I höstas genomfördes undersökningen igen, men nu är trenden en annan. Resultatet av undersökningen visar nämligen att användningen av droger, inklusive alkohol, minskar.
– Generellt använde gymnasieungdomar mer narkotika 2012 än vad de gör i dag. Det har minskat till 2014, säger Mats Jakobsson, forskare inom sociologi på LTU, som gjort enkäten.
Både alkohol, rökning och nätdroger samt amfetamin och kokain har minskat.– Alla droger minskar utom cannabis, det är oförändrat. Det som minskat mest är nätdroger. En orsak kan vara att man har jobbat aktivt mot nätdroger från myndigheternas sida. Sedan har det varit flera incidenter med dödsfall som fått mycket uppmärksamhet.
Däremot visar undersökningen att synen på narkotika bland gymnasieungdomar blivit mer liberal.
– Andelen liberala värderingar kring cannabis har blivit större och andelen restriktiva blivit mindre. Jag tror att det har att göra med vad som skett mellan 2012 och 2014, säger Mats Jakobsson och refererar till reportage och diskussioner i media kring legaliseringen av cannabis i bland annat delstaten Colorado i U.S.A.
Undersökningen visade också riskfaktorer som kan avgöra om ungdomarna testar cannabis. En riskfaktor var om eleverna upplevde otrygghet under sin uppväxt. Då var risken dubbelt så stor att de skulle testa cannabis jämfört med dem som upplevt trygghet. Den största riskfaktorn visade sig vara om ungdomarna hade "liberala värderingar" kring droger, berättar Mats Jakobsson. Däremot fanns inga geografiska skillnader i länet vad gällde riskfaktorer.
Efter 2012 års undersökning tog Mats Burman, länsstyrelsens ANDT-samordnare, (alkohol- narkotika- dopning- och tobak) initiativ till en kunskaps- och informationsinsats bland gymnasieskolor i Luleå, Boden, Älvsbyn och Piteå.
En av de lärare som deltog var Annika Nilsson på Strömbackaskolan i Piteå.– Det känns bra att man riktat in sig på de elever som inte riktigt tagit ställning, säger hon och menar att diskussionerna mellan eleverna varit givande.Erika Holmqvist Hortlund, svenska- och engelskalärare på samma skola, menar att eleverna gärna vill ställa alkohol mot cannabis.– Där har vi kunnat överbevisa dem att cannabis påverkar hjärnan under en lång period.