Sveriges nyvunna Natomedlemskap innebär nya anspråk på utrymmen i Luleå hamn. Staten har ännu inte preciserat vad man behöver i hamnen.
– En hamn är alltid av betydelse i logistikkedjor och flödesscheman. I Natofrågan kommer hela norra Sverige att bli berört, därmed kommer vi direkt att bli berörda. Vi har inte fått exakta instruktioner på vad vi ska möta, utan vi har fått grova inriktningar på vad vi kan förvänta oss, säger hamnchefen Anders Dahl.
Luleå hamn håller på att slutföra två stora upphandlingar värda flera miljarder kronor. I projekt Malmporten ska farleden till Luleå hamn muddras till ett djupgående på 15,2 meter vintertid, Sjöfartsverket ansvarar för muddringen medan Luleå hamn ansvarar för att fylla igen vattenområdet Skvampen och bygga ny djuphamn med fler kajplatser.
I projekt Framtidens hamn ska en koncessionshavare (leverantör) upphandlas som ska finansiera, bygga och driva järnväg, allvädersterminaler och så kallade coilshotell för stålrullar. Avtal ska skrivas med Luleå hamn som innebär att koncessionshavaren får sköta driften i cirka 30 år och ta ut avgifter av kunderna, som SSAB och H2GS till exempel.
Det försämrade säkerhetsläget i omvärlden och ny lagstiftning innebär skärpta krav på skalskydd, inpasseringar och bakgrundskontroller av personal i hamnen, där Luleå är en av Sveriges fem utpekade Core-hamnar.
Upphandlingen av koncessionshavare omgärdas av kontroller och granskningar i flera steg.
– De aktörer som överhuvudtaget är prekvalificerade för att få lämna in anbud, de har genomgått en rigorös kartläggning, säger Anders Dahl.
– Det är inte så att vi gör den själva, utan vi har särskilda certifierade säkerhetsbolag. Sedan ska det via Transportstyrelsen och till slut via Säpo, säkerhetspolisen.
Hamnstyrelsens val av koncessionshavare måste godkännas av Transportstyrelsen innan kontrakt får tecknas. Utländska finansiärer måste granskas av ISP, Inspektionen för strategiska produkter.
– När vi får godkänt där, då känner vi att vi har gjort så rätt det bara går att göra, säger Anders Dahl.
Någon gång i sommar väntas arbetena i projekten starta. Vissa förberedelser görs redan av Luleå hamn för att det tajta tidsschemat ska hålla.
– Vi har börjat litegrann med järnvägen, för den är tidsödande. Vi ska sanera tomten. Sedan ska vi börja flytta Uddebovägen, kroppspulsådern som går genom hela hamnområdet, säger Anders Dahl.
En ny rangerbangård med sju-åtta järnvägsspår ska anläggas vid hamnen. Koncessionshavaren kommer att överta arbetet med järnvägen och ansvara för bygget av allvädersterminalen, som blir 700 meter lång.
Det kan visa sig att hamnkontoret måste rivas, beroende på hur omfattande grundläggningsarbeten som behövs för allvädersterminalen.
– Om du frågar var det nya hamnkontoret ska bli så har vi inget bra svar på det ännu. Då får vi hitta en lösning på det, säger Anders Dahl.
H2GS i Boden planerar att ta in stålskrot via hamnen i Luleå och leverera sina färdiga produkter via hamnen i Luleå. För att stålbolagets tidsplan ska hålla krävs att allvädersterminalen och järnvägen färdigställs på mindre än två år.
– Under våren 2026 är det sagt att de första stålrullarna ska lämna fabriken och därmed Luleå, säger Anders Dahl.
I projekt Malmporten börjar man med att gräva ut vattenområdet Skvampen. I gropen ska förorenade muddermassor läggas, de måste vara täckta av vatten. Ovanpå läggs rena muddermassor från muddringen av farleden ute till havs. Berg som sprängs bort från farleden ska krossas och användas som fyllnadsmassor i kajelementen.
– En stor del av det som ska muddras i farleden ska läggas ute till havs i olika dumpningsområden, säger Anders Dahl.
Enligt de senaste beräkningarna kommer 21,5 miljoner kubikmeter massor att muddras upp, varav ungefär 1,5 miljoner kubikmeter ska fylla upp Skvampen. Muddringen av farleden kommer att pågå under fyra säsonger, 2024-2027. Malmporten har en definitiv deadline eftersom miljötillståndet löper ut i maj 2028.
Vad kommer Luleåborna att märka av detta?
– Gemene man kommer att märka av det mindre än man kan tro. Det blir de i fritidsbåtarna som kommer att kunna se grävmaskiner, mudderpråmar och så vidare. Under vissa perioder kommer det givetvis att bli trängre i farlederna, säger Anders Dahl.
Stugägarna på Sandön, mitt emot hamnen, kommer att märka desto mer av verksamheten i hamnen, framförallt kommer det att bullra mera.