Allt fler väljer grillen

Snabbmatsrestaurangernas omsättning ökar.  Dietisten Christina Persson anser att det inte är bra.  - Maten är energität och det är lite grönsaker.

ÖKAD OMSÄTTNING. Omsättningens på Järnvägsgrillen i Luleå ökade med åtta procent i fjol. "Jag får uppfattningen att folk äter hemma allt mer sällan", säger Joakim Nilsson.

ÖKAD OMSÄTTNING. Omsättningens på Järnvägsgrillen i Luleå ökade med åtta procent i fjol. "Jag får uppfattningen att folk äter hemma allt mer sällan", säger Joakim Nilsson.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2010-03-10 06:00
Under 2009 ökade snabbmatsrestaurangernas omsättning, enligt restaurangindex, med 4,1 procent. På Järnvägsgrillen i Luleå ökade omsättningen med åtta procent. - Jag får uppfattningen att folk äter hemma allt mer sällan och att de väljer bort de dyrare restaurangerna. I singelhushåll kanske det inte är så roligt att laga mat, samtidigt har vi mycket barnfamiljer här vilket jag tror beror på tidsbrist, säger grillens Joakim Nilsson. Korv på macken
Anders Carlqvist och Rolf Forsell som arbetar på Notviksverkstan föredrar matlåda med husmanskost, det vill säga resterna från middagen dagen innan. Ingen av dem äter snabbmat särskilt ofta. - Det är kvalitén och mängden, det är små portioner och smaklöst, snabbmat är en förrätt, menar Anders Carlqvist. - Jag mår inte så bra av att äta det. Fast jag tycker det är gott att ta en hamburgare med pommesfrites, men det känns efteråt, säger Rolf Forsell. Ett riktigt mål mat
Om de inte har med sig matlåda väljer de en lunchrestaurang som serverar husmanskost, att det kan vara lite dyrare spelar ingen roll för dem. - Man får ett riktigt mål mat, säger Rolf Forsell. Inte heller Mikael Nilsson, Euromaint, äter snabbmat särskilt ofta, orsaken är att han inte gillar det. Matlåda hör också till ovanligheterna. - Vi är två vuxna i hushållet som båda äter ute så det blir bara något lätt till middag. Snabbmat är egentligen jättedyrt om man ser till vad du får. Äter du en dagens får du också en salladsbuffé, resonerar han. Äter för mycket
Primärvårdsdietist i Luleå och Boden, Christina Persson ,hyllar inte snabbmatens ökning då hon menar att maten på hamburgerställen innehåller mycket energi per portion och alldeles för lite grönsaker jämfört med den dagliga rekommendationen. - Det finns både bra och dålig mat på snabbmatsställena. Sallad är bra även fast det ibland kan innehålla mycket kalorier, säger hon. Att maten på en lunchrestaurang som serverar dagens är lika med nyttig mat går inte att säga enligt Christina Persson, på bufféer är det lätt hänt att folk äter för mycket. - Däremot finns det många gånger bra med grönsaker, är man medveten så kan man plocka ihop en bra måltid, säger hon.
Snabbmat - Kännetecknas av snabb service och tillgänglighet. Take away vanligt förekommande. Exempel på företag är hamburgerkedjor, gatukök, kebaber, salladsbarer. Restaurangindex är ett nytt index som kommer att publiceras varje månad. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR), Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån. Källa: SCB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om