Det är Centrala studiestödsnämnden (CSN) som avslöjar siffrorna i en ny sammanställning. Av landets gymnasieelever fick närmare 19.000 sitt studiebidrag indraget. Något som CSN kallar en rekordhög nivå. Resultatet har till stor del har att göra med de nya rutinerna.
- Förut kunde en elev vara borta en dag i veckan, alltså 20 procent utan att studiebidraget försvann. Från årsskiftet har reglerna skärpts. Nu räcker det med att en elev är borta några få timmar, som inte är av engångskaraktär, för att skolan ska rapportera frånvaron till CSN, säger Klas Elfving, pressekreterare vid CSN.
För att klargöra vad ett fåtal timmar kan innebära tar Klas Elfving ett exempel:
- En elev var borta tre timmar under en månad, fast under olika tillfällen. 20 minuter här och där. Då drogs studiebidraget in.
Krav på lärarna
Bidraget på 1.050 kronor i månaden ryker till dess att skolan rapporterar att eleven åter är tillbaka i skolbänken.
I Norrbotten fick 435 elever en lättare plånbok på grund av skolk under läsåret 2011/2012. 126 av dem var Luleåelever. En ökning med 26 ungdomar i Luleå från läsåret innan.
- Det är jätteviktigt att informera eleverna om vad som händer om de inte har tillåten frånvaro. Presterar de inte, får de inte bidrag. Det krävs en insats helt enkelt, säger Ingrid Norberg, ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i Luleå.
Hon menar dock att allt inte kan läggas på elevernas axlar.
- Vi får inte bara se det som att ungdomarna skolkar, det finns också ett krav på lärarna. Det gäller att ha så pass intressanta lektioner att eleverna vill gå till skolan. Och att man ser till att eleverna trivs.
Till syvende och sist handlar det om en sak.
- Vi har skolan för våra barn. Det är viktigt att de får den utbildning de ska ha.