Vi har tidigare berättat om det ökade intresset för Hemvärnet i Sverige, hur ser det då ut med Lottakåren? En kvinna med koll på siffrorna är Ingegerd Hermond, medlemsrådgivare på riksförbundet Sveriges lottakårer, SLK. Hon gläds åt vad hon ser.
– Det är ganska ofattbara siffror, men talande.
Det som är talande menar Hermond är den ökning i antalet medlemsansökningar som kom in från den 24 februari i år.
– Invasionen av Ukraina har så klart bidragit till att det ser ut just så.
Hur ser det då ut? Jo, bland Lottakårens totalt 80 lokalföreningar i landet har 1 183 kvinnor sökt medlemskap i år, varav 1064 sedan 24 februari.
– Vi såg redan under pandemin att fler sökte sig till oss för att de vilja hjälpa till när samhället ställdes inför utmaningar. Den ökningen är däremot ingenting jämfört med den mängd ansökningar vi fått in nu den senaste månaden, säger Carin Staaf som är kårchef i Umeå.
Hennes kår har gått från att vara 80 medlemmar vid årsskiftet till 105 personer i dag. För de fyra norrbottniska Lottakårerna har antalet ökat så här sedan 24 februari:
Boden/Luleå lottakår: 7 nya lottor
Kalix: 4 nya
Haparanda: 1 ny
Piteå älvdal: 3 nya
Emma Backlund i Boden har varit medlem sedan 1996 och är nu kårchef i Boden/Luleå lottakår.
– Det är en explosionsartad ökning, vilket förstås är roligt. Men tråkigt att det ska behövas något som det i Ukraina för att man ska inse att man behöver vara förberedd på olika sätt i samhället.
Backlund berättar att vissa hört av sig för att de vill göra en snabb insats.
– Men vi inom Lottakåren jobbar mer långsiktigt med att till exempel stärka upp civila myndigheter och militära enheter. Så, vissa har man fått slussa vidare till andra organisationer så de kan jobba här och nu, lämna ut matpaket och liknande.
I Boden/Luleå lottakår finns nu totalt 52 medlemmar. Emma Backlund menar att de har en sorts grund gemensamt.
– Man vill engagera sig på ett organiserat sätt. Få utbilda sig och bidra med sin kunskap.
Lottakåren är en ideell, partipolitiskt obunden frivillig försvarsorganisation som vänder sig till kvinnor. Män får gå utbildningar via Lottakåren men tillåts inte vara medlemmar. Som medlem ska du verka för ett säkrare och tryggare samhälle genom förebyggande arbete i fred och för att göra en insats i samhället under en kris eller i krig.