Allt fler röstar i förtid

Det ser ut att bli en solig valsöndag och då kan man göra mycket om man är ledig. Det är ett skäl till att förtidsröstningen ökar.

Första gången. Yvonne Andersson anser att man ska rösta på valdagen men tvingas själv bryta den vanan på grund av en resa. Därför röstar hon i förtid.

Första gången. Yvonne Andersson anser att man ska rösta på valdagen men tvingas själv bryta den vanan på grund av en resa. Därför röstar hon i förtid.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-09-09 19:02

Allt fler förtidsröstar och i årets val är strömmen av människor till vallokalerna stridare än någonsin. Många vill ha valsöndagen ledig för annat och den högtidliga ceremonin att ta på sig finaste stassen och gå till vallokalen är inte längre lika viktig.

Men det håller inte alla med om.

– Nej, jag tycker inte man ska förtidsrösta. Jag har alltid gått och röstat på valdagen och det här är första gången jag förtidsröstar, förklarar Yvonne Andersson.

Men ...?

– Jag är reseledare och på söndag står jag på Nordkapsklippan. Vi ska åka Hurtigrutten med ett gäng på 40 personer från Luleå. Så nu måste jag rösta i förtid.

Yvonne Andersson måste fråga en av valförrättarna, eller röstmottagare som de numera heter, ”hur gör man?”. Men det är hon inte ensam om. Och det är inte bara förstagångsväljarna som tvingas fråga även många i rätt mogen ålder.

Det har gått fyra år ... lätt att glömma hur man gör?

– Ja, eller hur! Och jag har ändå själv suttit och tagit emot röster en gång i tiden. Men man glömmer ändå, säger Yvonne Andersson.

– Äh, det finns ingen anledning att komma ihåg. Det är ju bara vart fjärde år, säger röstmottagaren Ann-Gerd Andersson tröstande.

Sten Nilsson röstar däremot nästan alltid i förtid, det har gjort i en rad val.

– Jag vill hålla söndagen öppen för andra aktiviteter, säger han.

Han tillhör alltså den växande skara svenskar som gör detta. 2010 förtidsröstade 39.215 norrbottningar och på tisdagen, fyra dagar före årets val, hade nära 35.000 norrbottningar gjort det enligt Valmyndigheten. En viss eftersläpning av inrapporteringen gör siffran lite osäker.

I Piteå, Kiruna och Jokkmokk är redan antalet förtidsröstare fler än förra valet. I Luleå hade 10.687 förtidsröstat på tisdagen, 2010 var det totalt 11.156 personer som gjorde det.

Många förtidsröster innebär ett senare valresultat på valnatten. Det beror på att den som förtidsröstar kan ändra sig och ångerrösta på valdagen. Den som gör det får tillbaka sina förtidsröster i ett slutet kuvert i vallokalen.

– Men det är ytterst ovanligt. Jag tror aldrig jag varit med om det, säger Tord Drugge på länsstyrelsen som är regional valmyndighet.

Men det gör att kuverten med förtidsröster inte kan sprättas och valsedlarna fördelas förrän vallokalen stängt. Det måste göras innan räkningen kan påbörjas.

– Är det många förtidsröster fördröjer det räkningen, säger Drugge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!