Allt fler kvinnor hörselskadas
Antalet hörselskadade fortsätter att öka i Sverige, särskilt bland yrkesverksamma och kvinnor. Det visar Hörselskadades riksförbunds årsrapport.I Norrbotten är andelen hörselskadade av befolkningen högst i landet, 20 procent. Stockholms län och Kronoberg har lägsta andelarna med drygt 10 procent.- Vi har gruvindustri och annan tung industri, säger Östen Fjällborg, Kiruna.
Hörselnedsättning är dessutom ett folkhälsoproblem som sjunker nedåt i åldrarna. Cirka 63 procent av alla hörselskadade är i yrkesverksam ålder, under 65 år.
Inte ens hörapparat
Rapporten visar att ungefär en halv miljon hörselskadade hör dåligt i onödan. De har inte de hjälpmedel som de behöver på jobbet, i skolan, hemma och på fritiden. En del har inte ens hörapparat, och de som har hörapparat kan ibland behöva andra hörseltekniska hjälpmedel.
Ändå ökade antalet hörapparatutprovningar 2006 mer än någonsin tidigare. Antalet utprovningar i Sverige uppgick till 101.219 för 70.436 personer. Nästan hälften fick två hörapparater.
I Norrbotten skedde 2.562 utprovningar för 2.180 personer. Andelen som fick två apparater uppgick till 25 procent.
På hörcentralen i Luleå är erfarenheten att fler kvinnor än tidigare söker för problem med hörseln. En förklaring kan vara att många kvinnor jobbar inom skola och förskola, där ljudnivåerna ibland kan vara mycket höga. Inom industrin finns numera krav på hörselskydd, och andra ljudbegränsande åtgärder har skett.
Saknas kunskap
Orsaken till utvecklingen att fler kvinnor drabbas är dock oklar. Precis som det saknas kunskap om varför hörselskador ökar i allmänhet, saknas det forskning ur könsperspektiv.
- En bra sak är dock att kvinnor söker sig hit medan de fortfarande har ganska små hörselskador. De kommer i tid. Kvinnorna säger att de upplever problem på jobbet när de ska kommunicera med andra, säger Inger Svensson på hörcentralen.
- Numera finns också mycket bättre hörapparater än förr. Det vi dessutom kan göra är att skicka ut våra tekniker till patientens arbetsplats för att mäta upp ljudnivåer och ekon. Sedan kan till exempelvis akustikplattor sättas upp för att dämpa ljudnivåerna, uppger Inger Svensson.
Totalt är det cirka 37.000 norrbottningar som har en hörselskada. I årsrapporten kritiseras dagens hörselvård skarpt. Hörselskadade drabbas ofta av långa vårdköer och får inte rätt vård. Det är skillnader mellan landstingen när det gäller avgifter och tillgången till hjälpmedel.
Måste förtidspensioneras
Den bristande hörselvården leder till att en stor andel hörselskadade förtidspensioneras. Enligt SCB är förtidspension dubbelt så vanlig bland hörselskadade, 15 procent, jämfört med resten av befolkningen, åtta procent.
Distriktsordförande i Norrbotten är Östen Fjällborg som bor i Kiruna. Distriktet har ungefär 2.500 medlemmar.
- Det skulle behövas fler medlemmar för att stödja vår kamp!
Han är kritisk mot att landstinget stängde hörcentralen i Kiruna i fjol och att barn med hörapparater inte får batterierna gratis av landstinget.
- Vad jag har hört på förbundet är landstinget här det enda som gör så, säger Östen Fjällborg.
Nytt problem
Ett nytt problem som har dykt upp det senaste året är de nya telefonsystemen. Den uppringande instrueras av en telefonröst att tryck 1, tryck 2, tryck 3 och så vidare för att välja alternativ.
- Det är inte så lätt för oss som är hörselskadade. Det talas otydligt och dessutom fort. Många hinner inte med, förklarar han.
Orsaker till hörselskador
Genetiska faktorer:<BR>Ärftliga anlag för hörselnedsättning och ärftlig känslighet för buller. Miljöfaktorer:<BR>Bullriga, hörselskadliga ljudmiljöer, både i arbetslivet och på fritiden, bland annat musikkonserter. Åldersfaktorer:<BR>Hörselförändringar som hör samman med åldrande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!