Allt fler köper internationell mat

Intresset för internationell mat bara växer och växer. I Luleå går det att köpa mat från jordens alla hörn. Här finns allt från kycklingfötter från Thailand till orientaliska kryddor.

Fler svenska kunder. Wanna Isaksson berättar att intresset för mat från Thailand och Kina växer. Hon säger att hon i dag nog har fler svenska kunder än asiatiska kunder.

Fler svenska kunder. Wanna Isaksson berättar att intresset för mat från Thailand och Kina växer. Hon säger att hon i dag nog har fler svenska kunder än asiatiska kunder.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-04-17 07:00

Makarna Wanna och Micke Isaksson driver sedan december 2008 Thai shopen i centrala Luleå. Affären har funnits i över 15 år och hette tidigare Chims orientaliska.

De tog över butiken i samband med flytten från Storgatan till den nuvarnade adressen på Skeppsbrogatan. Hon jobbar i butiken och han har ett civilt jobb.

– Jag sköter ekonomin, städar och en del annat praktiskt. Varje morgon klockan fem åker jag hit och städer innan jag åker till mitt vanliga jobb, berättar Micke Isaksson.

I butiken finns främst thailändska och kinesiska basvaror. Det handlar om allt från grönsaker, konserver, nudlar och ris till frysta varor, främst fisk och skaldjur av olika slag.

– Varje onsdag får vi färska grönsaker direkt från Thailand och då är det många som kommer hit. För det är skillnad på svensk koriander och basilika, mot den från Thailand. Den thailändska är starkare och smakar mycket mer, påpekar Wanna Isaksson.

Kunderna har blivit allt fler och de har märkt ett ökat intresse för främst thailändsk mat. Mycket beroende på att det är allt fler som reser till Thailand och upptäcker maten som finns där.

– Vi har nog fler svenska kunder än folk från Asien som handlar här, tror hon.

Och det är inte bara folk från Luleå som hittar till butiken. Kunderna kommer från hela Norrbotten, från Västerbotten och även från Norge och Finland kommer det folk och handlar.

– Många av dem storhandlar och köper flera säckar med ris och kartonger med såser och annat, berättar Wanna Isaksson.

Förutom maten, så fyller butiken även en annan viktigt funktion för alla som flyttat hit från Thailand.

– Det är också en social träffpunkt och många kommer hit bara för att prata. De som är nya kan komma hit för att få råd om hur det är att leva i Sverige, säger Wanna Isaksson.

Maten har en central roll i de thailändska hemmen och betyder allt för thailändarna. Hemma hos familjen Isaksson är det också thailändsk mat som gäller, gärna en nudelsallad, papayasallad eller någon soppa.

– Den är mycket nyttigare och passar dessutom mig som glutenallergiker mycket bättre. Men visst kan det bli lite korv och pommes frites någon gång också, säger Micke Isaksson.

Men några kycklingfötter blir det inte för hans del. Det är annars en thailändsk specialitet.

– Man gör en gryta med kycklingfötterna och det är jättegott, intygar Wanna Isaksson.

Tom yam goong

En kryddig och klar soppa med både söt och sur smak

Yam betyder att ingredienserna läggs i efterhand. Man kan även ersätta räkorna med fläsk, nötkött, fisk eller skaldjur och då ersättsgoong med exempelvis plaa om det är fisk.

4-5 personer

20 havsräkor, mediumstorlek

6-7 dl vatten

3 finhackade thailökar (eller charlottenlök)

2 msk fisksås

2 skivor kha (galangarot)

20 små svampar, halverade

6 kaffirlimeblad

3 msk limejuice

2-3 hackade chili

5 korianderblad

vårlök i önskad mängd

Skölj räkorna och skala dem, men lämna kvar stärten

Häll vatten i kastrullen

Banka lite på citrongräset och skär i mindre bitar

Lägg citrongräs, lök, fisksås och kha i grytan och koka i tre minuter.

Lägg i räkor och svamp och koka tills räkorna blir orange-rosa.

Tillsätt kaffirlemblad, limejuice och chili

Lägg på ett lock och ta bort från spisen

Strö över korianderblad och hackad vårlök

Servera soppan varm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!