Allt fler fästingar i Norrbotten – så drabbas husdjuren

Nu står sommaren för dörren men med den tillkommer en rad faror för våra fyrbenta vänner.

Pudeltiken Soki fick ett ovälkommet besök under lördagen.

Pudeltiken Soki fick ett ovälkommet besök under lördagen.

Foto: Terese Petri

Luleå2018-05-29 19:30

Under lördagen var Terese Petri ute på picknik med familj och hund vid ankdammen på Porsön. Dagen efter upptäckte hon en fästing på sin pudeltik Soki. Fästingen, som hade slagit sig ned på Soki, satt tätt intill ögat var en upptäckt som förvånade.

– Vi hade inte förväntat oss att vi skulle hitta en fästing eftersom vi bor på Porsön som nästan är mitt i stan. Vi har förknippat fästingar med områden där det rör sig mycket hundar som till exempel hundaktiviteter och tävlingar där det känns som att det sprids mer fästingar

Normalt sett är fästingar något av en ovanlig företeelse i de norra delarna av Sverige. Anna Jörgensson, djurvårdare på Evidensia i Gammelstad, berättar att fallen av hundar som får sjukdomar relaterade till fästingar är få.

– Jag upplever inte att vi får in många fall av fästingar. De som åker söderut brukar behandla förebyggande men häruppe är inte problemet så stort än.

Fästingarna trivs bra i svalare temperaturer och finns därför ofta i diken där gräset frodas. Med en varm vår där temperaturerna varit över det normala i norra Sverige finns det fortfarande risk för att fästingarna sprids och detta framförallt på kustremsan.

Pudeln Soki mår bra trots helgens händelser men nu är hennes ägare desto mer försiktig när det gäller utevistelser

– Främst känns det viktigt att hålla bättre koll på henne och kanske känna igenom henne mer även om vi bara har varit ute i stan för att se om det dyker upp fler fästingar, för säkerhetsskull.

Innan sommaren drar igång på riktigt kan det vara bra att se över vilka alternativ som finns för att slippa ta hand om fästingbett. Att vara noga med att titta igenom sin hund dagligen under sommarmånaderna kan vara avgörande för att slippa oväntade besök. Du kan till exempel även uppsöka ditt närmaste apotek där det finns det en rad alternativ för att skydda djuren från fästingar.

Terese är glad över att de upptäckte fästingen så pass tidigt som de gjorde och på så sätt minimera risken för sjukdomar.

– Det var skönt att vi såg den så tidigt. Det finns risk för att vi hade missat den annars och då hade den fått äta färdigt och sprida vidare en massa smittor.

Fakta

Så här gör du för att avlägsna en fästing:

Använd en pincett eller en fästingborttagare, detta finns att köpa på ett apotek.

Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut. Det är viktigt att försöka få med hela fästingen, men om en del blir kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast själv bort det.

Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel som till exempel Klorhexidin

Källa: Evidensia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om