Allis har nappat på pimpelfiske

Nu är det högsäsong för alla som gillar pimpelfiske. Men för Allis Fors startade fiskesäsongen redan långt för jul. Hon tillhör nämligen den skara entusiaster som åker runt och tävlingsfiskar.

FINA ABBORRAR. Det finns gott om abborre i vattnet utanför Södra hamn. Här har Allis Fors fått upp en fin abborre, lagom för stekpannan. Själv ger hon dock bort det mesta av fisken hon fångar.

FINA ABBORRAR. Det finns gott om abborre i vattnet utanför Södra hamn. Här har Allis Fors fått upp en fin abborre, lagom för stekpannan. Själv ger hon dock bort det mesta av fisken hon fångar.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2010-03-18 06:00
För Allis Fors har pimpelfiske blivit något av en livsstil, trots att det är en tämligen nyupptäckt hobby. - Det var en före detta arbetskamrat som är med i Luleå sportfiskeklubb som tyckte att jag skulle följa med ut på en tävling. Det här var för ungefär tre år sedan och på den vägen är det, säger hon och skattar. Busschaufför
Visserligen fiskade hon en hel del som barn då hon växte upp i den lilla byn Kälvudden, utanför Överkalix. En och annan gång har hon också provat lyckan med kastspö någon vacker sommardag, men så mycket mer fiske har det inte blivit tidigare. I dag är hon 68 år och bor på Mjölkudden i Luleå. Sedan fem år tillbaka är hon pensionär. Innan hon flyttade till Luleå 1973 hade hon bott i Kiruna i många år. Hon utbildade sig till busschaufför, men fick inget jobb i gruvstaden. - Då fick inte kvinnor köra buss under jord, så jag sökte jobb i Luleå och Piteå. I Luleå fick jag jobb som busschaufför hos Hurtigs bussbolag, som två år senare köptes av Luleå lokaltrafik. Där blev jag kvar till pensioneringen, berättar hon. Som pensionär har hon gott om fritid. Eftersom hon är en social person tycker hon att det är jättekul att komma ut och träffa folk. - Jag brukar säga att pimpelfiske är som en riktig hälsokur. Det är en jättefin hobby och så får man ju träffa nya människor då man är ute och fiskar, påpekar Allis Fors, där hon sitter vid sitt pimpelhål ute på isen i Södra hamn. För henne är inte själva tävlandet det allra viktigaste, även om hon givetvis vill vinna de tävlingar hon ställer upp i. I bland går det bra och nästa gång mindre bra. - Men jag är absolut inte något proffs. Jag försöker se hur proffsen gör och tar efter lite av dem, säger hon och påpekar att hon faktiskt vann en tävling i sin klass, damveteraner, för några veckor sedan. Pimpelfiske på tävlingsnivå handlar mycket om skicklighet. Givetvis behöver man också ha lite tur, men i huvudsak handlar det om skicklighet. Borrar många hål
Själv har Allis Fors tiotalet pimpelspön med sig då hon ger sig ut på en tävling. Hon har massor med olika pirkar och krokar i alla storlekar. I en liten frigolitask har hon mask och maggot. Dessutom är en vass isborr ett måste i utrustningen för en pimpelfiskare. Och det kan bli många hål under en tävlingsdag eftersom man ofta fiskar under fyra timmar. - Man brukar säga att man ska byta hål efter två minuter om det inte nappar. Då är det bara att flytta sig en bit och borra ett nytt hål, så det kan bli lite svettigt, säger hon och skrattar. Kan vara lite kallt
Tävlingssäsongen startade redan i slutet av november. Från mitten av januari har det varit tävlingar i stort sett varje helg. - Mars och april är de bästa månaderna. I januari och februari kan det vara lite kallt i bland, påpekar hon. Närmast på tävlingsprogrammet står Svensbynappet nu till helgen. Sedan väntar massor med tävlingar innan säsongen avslutas med distriktsmästerskapet som avgörs i Jämtösund den 2 maj. - Det här är ingen dyr hobby. Resorna till och från tävlingsplatserna är det som kostar mest, säger Allis Fors och hoppas på att främst fler yngre upptäcker tjusningen med pimpelfiske.
Vintertid tävlar sportfiskarna i pimpelfiske och mormyska. Sommartid tävlar man i mete. Vid Lulenappet som avgjordes i Södra hamn förra helgen drog de 67 deltagarna upp sammanlagt 455 kilo fisk, mest abborre. Det innebär att varje tävlande i snitt fick 7,5 kilo fisk under de fyra timmarna. Segraren Tapani Salmela, Finland, lyckades få upp hela 18,7 kilo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!