Den allra första vaccindosen som en norrbottning fick delades ut i Boden 28 december. Nu börjar vaccineringen rulla ut på bred front i Norrbotten och på torsdagsförmiddagen var det dags för den allra första sprutan i Luleå.
– Det känns jättebra att vi kan börja så tidigt med vaccineringen. Målet är att vi inom de närmaste tre veckorna ska ha vaccinerat alla som bor på äldreboenden, säger Gabriella Sjöström, socialchef i Luleå.
Bergvikens vård- och omsorgsboende är Luleås största äldreboende och därför inleddes vaccineringen där. Medierna var inbjudna att bevittna den historiska händelsen och 78-årige Allan Holmgren fick äran att bli dagens huvudperson, en roll han tog med stort lugn trots uppståndelsen.
– Jag är inte rädd för sprutor över huvud taget. Det kändes givetvis men det är som vanligt när man tar en spruta, säger Allan Holmgren.
De på boendet ska själv godkänna vaccineringen. Om personen själv inte kan föra sin talan får en anhörig hjälpa till. Med något undantag kommer samtliga på Bergvikens boende att vaccineras.
– Det är någon som inte vill, det har jag hört talas om, men jag har aldrig tänkt neka till att ta vaccin, säger Allan Holmgren.
Det har skapats ett vaccinationsteam som kommer att utgöra grunden för vaccineringen. Bland andra kommer skolsjuksköterskor att hjälpa till.
Bodil Wennerbrandt Sevastik är socialnämndens ordförande i Luleå men även distriktssjuksköterska och hon var en av tre sköterskor på plats för att utföra den första vaccineringen.
– Jag fick en förfrågan och kommer vara med de två första dagarna. Jag blandar vaccinet, det är väldigt känsligt så man måste vara försiktig, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik.
Att vaccinet är känsligt gör att vaccineringsprocessen kräver en omfattande planering, inte minst gällande logistiken. Vaccinet är nedfruset till väldigt låga temperaturer och när det tinats upp måste det användas inom fem dagar. Efter tre veckor ska den andra dosen ges.
– Från att vaccinet blandas måste det användas inom sex timmar. Vaccinet är väldigt känsligt mot stötar, det är svårt att fara omkring med det på hoppiga grusvägar, säger Inger Sundström som håller i vaccinationsplaneringen på lokal nivå i Luleå.
Om det blir över vaccin på ett äldreboende kommer det inte flyttas, då erbjuds personalen det som blir över.