Specialistsjuksköterskor vid akukten, intensvien och hjärtintensivvårdsavdelningen är missnöjda. Anledningen är de villkor som landstinget erbjuder för dem som kallas in för att arbeta under semestern. (Läs om villkoren i artikeln ovan.)
Personalen har uttalat kritik mot att den extra ersättningen legat på samma nivå i tio år. Därför vill man att den ska höjas rejält. Landstinget har bara gått med på att höja ersättningen med 100 kronor. Och till det lagt fyra timmars komp för arbete på semesterdag.
- Det är viktigt för oss att alla anställda omfattas av samma villkor. Eftersom det finns många specialistsjuksköterskor måste vi hitta lösningar som passar bra för oss, säger landstingsdirektören Elisabeth Holmgren.
Du menar att det skulle bli för dyrt att höja ersättningen till den nivå som de anställda krävt - 1.200 kronor i extra ersättning för den som arbetar på en semesterdag?
- Vi måste ha en balans i vår verksamhet. Och så får vi inte glömma att det finns många specialistsjuksköterskor: barnmorskor, röntgensjuksköterskor och barnsjuksköterskor. Det handlar om stora grupper på länets sjukhus.
Vårdchefer talar många gånger om bristen på specialistsjuksköterskor. De vill att sjuksköterskor ska vidareutbilda sig. Men tror du att de lockas av det med tanke på den här konflikten?
- Vi arbetar för att alla anställda ska ha en god arbetsmiljö under hela året. Och jag har stor respekt för önskemålet om sommarsemester men vi måste också erbjuda en bra vård under den årstiden.
Ni har hotat personalen med att dra in redan beviljade semestrar. Ni har också sagt att ni är beredda att betala skadestånd till Vårdförbundet om personalen inte går med på era villkor.
- Vi har ansvar för patientsäkerheten och om den är hotad är vi skyldiga att göra allt för att säkra den, säger Elisabeth Holmgren.