"Jag grät fredag, lördag och söndag", berättar hon om känslorna inför tyfonen som nalkades och som senare drabbade hennes förra hemland.
Fatima Rosendahl, som kom till Sverige 199, bor med maken på Hertsön och har två pojkar som går universitetet. Till Filippinerna var familjen senast i somras.
Fatima Rosendahl har egna minnen från en tyfon i Filippinerna som klassificerades snäppet under den i helgen. Då, när hon levde där, raserades huset hon bodde i. Det kom helikoptrar med hjälp fast mamman röstade på fel person och fick den inte, berättar hon.
"Då flög taket"
Fatima Rosendahl har nu tre syskon i Filippinerna samt annan släkt.
I dagarna har hon haft sporadisk kontakt med brodern, som finns i hembyn där det bor flera tusen personer.
– Jag ringde honom. Han berättade att alla hus i byn har rasat och de har ingenting. Alla träd har rasat omkull. Grisar och kycklingar är döda. Men mina syskon och alla släktingar lever, jag vet inte hur det är i övrigt. Min broder berättade att de var inne i huset och så kom tyfonen och den gick in i huset i köket. De hade stängt dörrar och fönster och vinden blev kvar där inne. Då flög taket, återberättar Fatima Rosendahl.
Hon är själv drabbad.
– Jag har ett hus där som en syster bor i. Det är bara betong kvar, och allt är kaos.
Många i byn, inklusive hennes syskon, lever på att sälja ris. De kan skörda tre gånger per år. Nästa tillfälle är i december men skörden är förstörd.
Korrupt
Byn ligger i området med staden Dumalag på ön Panay. Området drabbades hårt av tyfonen.
Fatima Rosendahl berättar att byborna nu tillverkar kojor på platserna där hus stått. Det är kallt på nätterna, och fuktigt. Det behövs mat, vatten, kläder, elström och vägar. Det kommer att ta länge att få allt att fungera. De som inte har släkt utomlands som kan skicka pengar har sämre chanser, konstaterar Fatima Rosendahl. Själv ska hon skicka pengar och berättar hur det ska nå fram.
En av förutsättningarna för lyckade hjälpinsatser är ordning i leden.
– Man måste ha helikopter för att komma till byn. Jag tror inte hjälpen kommer fram. Det är så mycket korruption. Röda korset måste gå till de som drabbats, inte lämna över till någon som uppges som ansvarig, varnar Fatima Rosendahl. Det finns de som vill göra pengar på hjälpsändningarna.