Under veckan har vi smygstartat Ett Norrbotten för alla med ett antal artiklar, chatt med mig, krönikor och en stor enkät till 50 norrbottningar.
Gensvaret har varit överväldigande positivt. En förkrossande majoritet av de reaktioner vi fått applåderar initiativet och det gläder mig. Den tysta majoriteten gör trots allt sin röst hörd. Genomgående är insikten om att Norrbotten måste vara en attraktiv plats för alla för att kunna fortsätta växa. Vår befolkningstillväxt är desperat beroende av inflyttning eftersom det föds för få barn. Solidariteten bakom att vi i Sverige också ska ta en del av ansvaret för att ta emot människor som flyr från förföljelse får också starkt stöd.
Förre landshövdingen Per-Ola Eriksson uttrycker sig så här:
"Norrbotten skall vara Sveriges attraktiva län där människor oavsett bakgrund, hudfärg, religion eller ursprung skall känna sig hemma och trygga. Med gemensamma krafter och alla goda idéer kan den här kampanjen få stor betydelse i Norrbottens utveckling. Det är ett av de bästa initiativ som tagits i Norrbotten i år."
Kritiken mot kampanjen har till stora delar kommit söderifrån, organiserad av ideologiskt främlingsfientliga krafter som med ryggmärgen hänvisar till att kritikerna mot invandringen aldrig får komma till tals och att de politiskt korrekta medierna styr debatten. De har helt fel. Under den här veckan har vi släppt fram och bemött oerhört många argument mot invandring, i tidningen, på webben och på Facebook. I min chatt i onsdags publicerade och besvarade jag mängder med kritiska frågor och påståenden. Kom inte och påstå att inte alla åsikter får komma till tals! Jag drar dock en gräns vid hets mot folkgrupp, hot och förtal.
Tisdagens enkät med 50 norrbottningar blev extra uppmärksammad, eftersom Sveriges radio Norrbotten valde att fokusera på det enda entydigt negativa enkätsvaret, Bodenmusikern Stefan Gunnarssons. Under tisdagseftermiddagen blev jag erbjuden att delta i en debatt som orsakats av att "Kuriren felciterat Stefan Gunnarsson och pekat ut honom som rasist". Jag svarade att inget av påståendena var korrekta och att Stefan Gunnarsson själv konstaterat att han sagt precis det som stod i tidningen. Jag tackade nej till att delta i debatten eftersom jag anser att pressetiska frågor först ska hanteras och slutföras där de publicerats.
I inslaget påstår Stefan Gunnarsson att Kuriren bedriver "åsiktsfascism". Ett påstående som upprepats av flera anonyma kritiker till artikelserien under veckan.
Hur Ett Norrbotten för alla kan anses vara åsiktsfascism övergår mitt förstånd. Vi på Kuriren har slagit fast att vi vill ha ett tolerant, välkomnande län som utvecklas med hjälp av olikheter och olika ursprung. Vem kan läsa in "åsiktsfascism" i den formuleringen? Och hur kan någon sedan hävda att den blivit "uthängd" när vi publicerar kritiska åsikter ordagrant? Åsiktsfascism hade väl varit ett mer passande argument om vi valt bort den kritiska rösten och enbart publicerat de positiva åsikterna. Stefan Gunnarsson, som är en offentlig, medievan person, valde att inte ställa upp på Ett Norrbotten för alla och vi publicerade hans ställningstagande. Svårare än så är det inte.
Kurirens artikelserie tar inte ställning till hur många flyktingar som enskilda Norrbottenskommuner ska ta emot. Som Kuriren tidigare skrivit har politiker i Boden, som länge varit stor flyktingsmottagare, sagt att kommunen inte kan ta emot fler den närmaste tiden. Det ställningstagandet kan jag ha förståelse för. Det gemensamma ansvaret kan inte enbart bäras av en kommun, som dessutom tagit ett stort ansvar under en lång tid. Nu är det dags för fler kommuner i länet, och landet, att kliva fram och dela Bodens ansvar.