Alla boenden utreds
Samtliga 26 äldreboenden i Luleå ska utredas vad gäller äldrevården nattetid. Fallet med den 78-årige mannen ska dessutom Lex Sarah utredas. - Artikeln i Kuriren blev en väckarklocka, säger Marlene Furbäck, chef för äldreboendena i Luleå.
Det visade sig att 32 av de 38 äldre på Storstigens äldreboende, dementa och icke dementa fick sina dörrar låsta till lägenheterna på natten.
Enligt länsstyrelsen strider det mot socialtjänstlagen att låsa in en person som själv inte bett om det. Luleå kommuns utredning för att kartlägga vården på äldreboendena nattetid som startar nu ska vara klar i slutet av nästa vecka.
Anhörig har fått ursäkt
- Vi kommer även att se över om vi har haft tillräckligt tydliga riktlinjer för personalen i de här frågorna. Personalen vill ju skapa en trygg miljö för de äldre. Men det finns andra åtgärder som larmmattor och lägenhetsdörrar som larmar till personalen. Det är åtgärder som ger äldre trygghet, samtidigt som de inte begränsas av dem, säger Marlene Furbäck.
Då ska även en Lex Sarah-utredning vara gjord om inlåsningen av den 78-årige demente mannen.
Lex Sarah är en bestämmelse som innebär att den som arbetar med att ge service och omvårdnad till äldre och funktionshindrade är skyldig enligt lag att anmäla övergrepp och brister i omsorgen.
En anhörig till den 78-årige mannen har nu fått en direkt ursäkt för det som hände i helgen.
- Föreståndaren för Storstigen har bett om ursäkt i dag för att de inte hade talat om att de låste in honom. Jag sade att jag ju inte skyller på personalen att det blivit så här. Det har med bemanningen att göra, säger den anhörige.
Välkomnar ny lagstiftning
Marlene Furbäck välkomnar den nya lagstiftningen som innebär att det är länsrätten som ska avgöra i varje enskilt fall om personalen får låsa om en dement person på natten. Det ger tydligare regler för dem som jobbar.
- Nej, det räcker inte med att en anhörig godkänner att personalen får låsa om en dement person. Det är det vi behöver förtydliga i verksamheten. När det gäller bemanningen är den ganska bra på äldreboendena i Luleå. Vi fördelar resurser efter vårdbehov. De hus som har stort vårdbehov kan få mer personal.
Låser bara vid begäran
Hur ser du på bemanningen med två personer nattetid på 38 boende på Storstigen?
- Men det är klart att två personer i ett så stort boende som Storstigen, det är ett stort ansvar. De har fullt upp att göra på nätterna, absolut. De ska svara på larm men även utöver det titta till de äldre. De har absolut mycket att göra där. Men vi har rättat oss efter de resurser vi har, säger Marlene Furbäck.
Birgitta Holmqvist, föreståndare på äldreboendet Per Hindersagården i Luleå uppger efter förfrågan att där låses bara lägenheterna till äldre som själva bett om det. Enhetschefen för Örnens äldreboende i C-huset, Agneta Mannby uppger också att personalen endast låser lägenhetsdörrarna till äldre som själva bett om det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!