Priset på alkohol stiger i september

En burk öl blir i snitt en krona dyrare från september. Ökade kostnader och brist på råvaror och arbetskraft ligger bakom prishöjningen. "Bryggerierna måste till slut höja priserna", säger Rose-Marie Hertzman, presschef Spendrups.

I september ökar priset på alkohol. Ökade priser på råvaror, brist på chaufförer och ökade energipriser är några av faktorerna.

I september ökar priset på alkohol. Ökade priser på råvaror, brist på chaufförer och ökade energipriser är några av faktorerna.

Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT

Luleå2022-08-14 19:00

Priserna fortsätter stiga och det är inte bara på livsmedel. I september blir även alkoholen dyrare. 

– Jag räknar med att det kommer bli ungefär en krona dyrare för en öl från och med september i snitt, berättar Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups bryggeri. 

Det är flera faktorer utöver ökade priser för råvaror som innebär att alkoholen blir dyrare. 

undefined
Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups, tycker att det alltid är tråkigt att behöva höja priserna.

– Det är brist på chaufförer i Europa just nu, då många chaufförer som kommit från Ukraina inte kan köra nu på grund av rådande omständigheter. Det påverkar priserna på alla transporter för alla branscher. Vi har också brist på glas i hela Europa och glasbruken har i sin tur problem med de ökade energipriserna då tillverkningen av glas är en mycket energikrävande process, fortsätter Rose-Marie Hertzman. 

På Bottenvikens Bryggeri i Luleå är det nödvändigtvis inte ökade råvarupriser som orsakar de främsta orosmolnen, delägaren Mattias Bergström flaggar istället för ett större problem. 

– För oss handlar det snarare om att det är samma alkoholskatter oavsett storleken på bryggerierna. Det är bara Sverige och Italien som inte har en differens i alkoholskatten trots att EU:s regelverk tillåter oss att ha det, förklarar Mattias Bergström. 

undefined
Bottenvikens bryggeri, Luleå drivs av ägarna Joakim Nilsson och Mattias Bergström. För dem handlar det om mer än ökade råvarupriser. De hoppas mindre bryggerier ska få mer svängrum vad gäller alkoholskatten.

Det småskaliga bryggeriet har inte samma typ av marginaler och riskmöjligheter som de stora bryggerierna, men arbetar alltid för att hålla ned sina priser. 

– Vi försöker alltid hålla ned de priserna vi har men vi tycker kanske öl är för billigt egentligen. Jag tycker man är värd en "godare" öl men som då kanske är lite dyrare, skrattar Mattias Bergström. 

Som tillägger: 

– Om man tycker det är godare, det vill säga.

Men Mattias Bergström har förståelse för missnöje hos konsumenter. 

– Det är förståeligt att det är jobbigt när priserna stiger, såklart. Vi är ju av uppfattningen att man inte ska dricka mycket öl, man ska dricka god öl och då kanske man är benägen att betala lite mer. De gamla traditionerna med Systembolaget kanske funkar bra för de större aktörerna, men vi har inte samma möjligheter och kapacitet som de har. 

Systembolagets prisjusteringar träder i kraft under september och ytterligare en prishöjning i form av ökad alkoholskatt träder i kraft 1 januari 2023. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!