Alhem: "Taktiken är oerhört viktig"

Efter minutiösa förberedelser:
När det är dags för rättegång måste åklagare och advokater prestera.
- Det är som att gå upp på en scen, säger Sven-Erik Alhem, expertkommentator för Kuriren.

Foto:

Luleå2013-10-30 06:00

Det som presenteras under rättegången i form av teknisk bevisning och förhör med berörda parter och sakkunniga, läggs till grund för en kommande dom från Luleå tingsrätt. Denna verklighet innebär en enorm anspänning för båda sidor i processen.

Det förklarar Kurirens juridiske expert under den rättsliga processen efter mordet på Vatchareeya Bangsuan, förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Att åklagarduon Ulrika Schönbeck och Anna Bergström dessutom ställs inför en tilltalad som förnekar brott, spetsar till förutsättningarna än mer.

På torsdag morgon kliver de in i rättssalen med bevisbördan på sina axlar.

– I ett sådant här mål förbereder sig en åklagare synnerligen noggrant vågar jag påstå och lägger upp sakframställningen mycket noggrant. Den har mycket stor betydelse eftersom en stor del av bevisningen presenteras, säger Sven-Erik Alhem om den första av sex förhandlingsdagar, med start på torsdagen i Piteå tingshus.

För åklagarna handlar det om att bygga en bild av händelserna vid tiden för mordet och en bild av den misstänkte 22-åringen. För advokat Bo Forssberg gäller det att så tvivel.

– Man ska alltid förbereda alla förhören mycket noggrant. Ändå blir det en anspänning, för det är som att gå upp på en scen. Man ska presentera något inför kritisk granskande ögon, säger Sven-Erik Alhem.

När den misstänkte 22-åringen hörs på torsdag och fredag är det extra viktigt att åklagarna fullföljer sina frågor för att han förnekar brott, menar Alhem.

– Förhörstekniken och taktiken är oerhört viktig, konstaterar han.

Det kan också finnas en poäng i att pressa den tilltalade.

– Man får absolut ställa tuffa frågor men med vederbörlig hänsyn till den tilltalades situation. Det får aldrig förekomma att man gör narr av någon. Däremot så ska man upprepa frågor som man inte får svar på, säger Sven-Erik Alhem och fortsätter:

– A och O är att vara lugn. Jag brukade säga när jag hade åklagarkurser en gång i tiden, just när det gäller förhörstaktik, att man kan ibland låta arg. Men då ska det vara spelad ilska. Om det är en riktigt tuff och förhärdad brottsling så kan man inte sitta med mössan i hand alltid.

Alhem påpekar sedan att det som sägs under förhandlingen läggs till grund för den kommande domen.

Båda sidor i målet bekräftar Alhems uppgifter: att denna rättegång kräver oerhört noggranna förberedelser.

– Det är klart man tänker igenom vilka frågeställningar man ska trycka på och läser igenom vad han har sagt, säger kammaråklagare Anna Bergström om det kommande förhöret med 22-åringen.

– Det är ett speciellt mål så man måste vara förberedd, säger Bo Forssberg.

Förhandlingsplanen

Torsdag 31 oktober:

Åklagarna framför sina yrkanden och 22-åringen sin inställning via advokat Bo Forssberg.

Resten av dagen är bokad för åklagarnas sakframställning, där bevisningen presenteras.

Onsdag 7 november:

Sakframställningar av advokat Bo Forssberg och målsägarbiträdet, advokat Elisabeth Massi Fritz.

Fyra vittnesförhör angående teknisk bevisning. Polisens tekniker David Lindblom och rättsläkaren Susan Sprogoe Jakobsen är två av dem.

Torsdag 8 november:

Två förhör med sakkunniga inleder dagen. En av dem är en av polisens hundförare som berättar om genomsökningar av den misstänktes lägenhet och bil.

Offrets föräldrar hörs sedan innan det är dags för 22-åringen att förhöras.

Fredag 9 november:

Förhöret med den misstänkte 22-åringen fortsätter. Därefter får sju vittnen berätta om sina iakttagelser.

Måndag 11 november:

Åtta vittnen hörs. Fem av dem, bland annat en psykolog som ska redogöra för 22-åringens personlighet, är kallade av Bo Forssberg.

Dagen avslutas med att Luleå tingsrätt redogör för 22-åringens personliga förhållanden.

Tisdag 12 november:

Slutpläderingen av åklagarduon Anna Bergström och Ulrika Schönbeck, målsägarebiträdet Elisabeth Massi Fritz och Bo Forssberg. Eventuellt beslut i häktningsfrågan tas av Luleå tingsrätt.

23 förhör med vittnen och sakkunniga är planerade att genomföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om