En 47-årig man och hans två söner, 17 och 15 år gamla, står åtalade misstänkta för att ha mördat Reza Hosseini på en buss i Kiruna. När rättegången i den delen av åtalet som handlar om mordet på Reza Hosseini drog i gång på måndagen yrkade sönernas advokater på att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar. Detta med hänsyn till de misstänktas unga ålder och med hänvisning till en lagparagraf som ger stöd för stängda dörrar när lagöverträdarna är under 21 år och då det stora allmänintresset kan leda till en "uppenbar olägenhet" för de tilltalade.
Åklagare Lindha Strömberg ansåg att det inte fanns något hinder att rättegången hölls öppen för media och allmänheten.
– Jag tycker inte att det är en uppenbar olägenhet i det här fallet, men domstolen gjorde en annan bedömning.
Den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem anser att det är bra för förtroendet för rättsväsendet om rättegångar hålls öppna.
– Jag är allmänt för öppna dörrar, men först ska jag säga att det är fullständigt lagligt att ha stängda dörrar när det gäller unga lagöverträdare. Så det är absolut ingen kritik mot domstolen som sådan, men min personliga uppfattning är att allmänt sett så tjänar rättsväsendet på öppna dörrar – inte minst för förtroendets skull.
Det finns en motsättning mot att å ena sida skydda unga lagöverträdare och det kontrollintresse som finns i grova brott, uppger Sven-Erik Alhem.
– I det här fallet är det tvivelslöst så att det är fullständigt inom ramen för vad lagen stadgar och då är det just hänsynen till unga lagöverträdelser. Man ska ha så liten uppmärksamhet kring det som möjligt, men när det gäller de riktigt allvarliga brotten så blir det en motsättning i detta att kontrollintresset från medias och allmänhetens sida ökar.
Rättegångar kan delas upp i en öppen del och en stängd del, något som Alhem säger att domstolen noga bör överväga.
– Det finns skäl att under alla förhållanden från domstolens sida noga överväga huruvida man kunde dela uppförhandlingen så att man hade en öppen del som gällde pappan. Jag är kluven här för jag inser att om det är oundvikligt att man, för att skydda de unga lagöverträdarna, också måste se till att stängda dörrar även gäller för honom, säger Sven-Erik Alhem.