Tog skydd från älgen – axeln hoppade ur led

Monica Berglund på Knöppelåsen i Luleå har också haft besök av älgduon. Senaste mötet i lördags resulterade i att ena axeln hoppade ur led.

Under en hundpromenad i lördags stod plötsligt två älgar på gården. För säkerhets skull bestämde sig Monica Berglund att snabbt släppa in Gandalf i huset igen, men halkade och slog axeln ur led.

Under en hundpromenad i lördags stod plötsligt två älgar på gården. För säkerhets skull bestämde sig Monica Berglund att snabbt släppa in Gandalf i huset igen, men halkade och slog axeln ur led.

Foto: Jeanette Bergström

Luleå2020-11-26 17:51

Det är inte bara på Kronan som älgkon och kalven sprider obehag och rädsla. Under helgen höll samma älgduo till i villaområdena på Knöppelåsen. För Monica Berglund resulterade mötet i lördags med en skadad axel.

– Jag skulle gå ut med Gandalf och gick mot skogsdungen när jag upptäckte älgarna vid grannens äppelträd. Jag vände snabbt om för att springa mot dörren och släppa in hunden i huset igen när jag snubblar till och landar på höger axel som går ur led. Det blev en ambulansfärd till akuten, berättar hon.

Rädslan för närkontakt med stora älgar kommer från 2014 då hon blev nedsprungen av en älg i villakvarteret och blev rejält skadad.

– Jag skulle gå ut med en av hundarna när en älg plötsligt stod på gatan. Sedan vände den sig hastigt om och sprang över mig. Jag skadade ländryggen med två diskbråck, sedan dess passar jag mig extra noga och bland oss grannar varnar vi varandra så fort älgarna kommer. Det går inte längre att gå upp i skogen när det är mörkt och de håller även till på gångbanorna, berättar hon.

Älgen som gick till attack 2014 fick skjutas. De älgarna som nu vistas i området har inte visat någon aggressivitet men oron är ändå stor.

– Det kan ju räcka med att någon kommer lite nära med sin hund, så att de blir störda, de är svåra att se speciellt nu när det börjar skymma så tidigt. Vi har också många barnfamiljer i området och närhet till skola och det är klart att man är orolig för att något barn ska skadas.

Polisen Markus Eriksson arbetar som viltsamordnare och konstaterar att det är svårt att göra något åt älgarna så länge de inte är aggressiva.

– Den här tiden på året är det mycket älgar vid bebyggelse, så har det alltid varit. Områden byggs ut men älgarna blir kvar. I regel är de bara ute efter att hitta mat. Ett råd om man inte vill ha dem i sin trädgård är att plocka bort potentiell mat för älgarna i trädgården. Exempelvis är både pilträd och aroniabuskar eftertraktade.

Markus Eriksson råder också till att inte försöka skrämma bort älgarna eftersom det kan få motsatt effekt.

– Man ska absolut inte börja kasta saker efter dem för att skrämmas, det kan istället göra dem arga. Det här är ett övergående problem under några månader. Vi brukar åka ut till områden och göra bedömningar av de älgar som befinner sig där, men vi kan inte avliva älgar som inte är aggressiva och bara letar mat, för det kommer bara nya.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!