Algblomning bekräftad i Mjöfjärden

Både Mjöfjärden och Holfjärden har drabbats av algblomning i sommar. Problemet verkar vara växande.

Britta Osterman upptäckte algblomning vid sin stuga utanför Kalix.

Britta Osterman upptäckte algblomning vid sin stuga utanför Kalix.

Foto: Britta Osterman

Luleå2021-07-22 06:00

Det hade varit varmt och vindstilla länge när Britta Osterman från Luleå 6 juli upptäckte algblomning i Storöfjärden utanför Kalix vid sin stuga när hon skulle bada.

– Vi har aldrig sett det där tidigare och stugan har varit i vår ägo sedan jag föddes.

Efter doppet gick hon in och sköljde av sig. Sedan har hon inte vågat bada på det stället mer.

Det blåsigare och kallare vädret har gjort att förekomsten av algblomningen har minskat, men faran är inte över. Blir det varmare igen finns risken att nya lokala algblomningar kan uppstå, berättar Anneli Sedin vid Informationscentralen för Bottniska viken, som arbetar på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, och gärna vill ha in rapporter från allmänheten.

I Holfjärden och senast i Mjöfjärden i Luleå är algblomning av cyanobakterier konstaterad genom provtagning, men det har även kommit in ett 20-tal rapporter från privatpersoner längs kusten i Haparanda, Kalix, Råneå och Piteå om misstänkta algblomningar.

Algblomning kan också förekomma i sjöar, men då är det kommunen som provtar och går ut med varningar.

Den giftiga algblomningen består av en koncentration av cyanobakterier, även kallade blågrönalger.

– Finns det tecken på algblomning ska man inte låta hundarna vara i vattnet och inte bada, framförallt inte barn som kan få i sig kallsupar.

Vattnet blir vid algblomning grumligt, gulgrönt till grönt och det kan ibland gå att se sjok och klumpar av alger på vattenytan.

– De är mikroskopiskt små så man kan inte se de enskilda bakterierna, utan det man ser är ansamlingen av dem.

Senare på hösten kan de också få en mer turkos färg.

Algerna finns naturligt i vattnet och kan växa till när det är vindstilla, soligt och varmt väder i kombination med att de har tillgång till näring.

– Det är en naturlig företeelse, men när det blir väldigt långvariga algblomningar eller om de återkommer år efter år i samma fjärd eller vik kan man fundera på om det finns problem med övergödning. 

Algerna växer till av näringsämnet fosfor som kan komma från olika källor, exempelvis jordbruk eller sommarstugor med enskilda avlopp.

– Vi har sett en viss ökning av antalet rapporter i Norrbotten de senaste fem åren, men vi vet inte säkert om det beror på att folk är mer medvetna och rapporterar eller om det faktiskt förekommer mer algblomning. Det kan vara svårt att se skillnad mellan algblomning av cyanobakterier och en ansamling av ofarliga alger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!