Älgar i Luleåpark – "Låt inte barnen kasta snöboll"

Älgattacken sprider oro i Luleå. Nu varnar privatpersoner för fler älgar som vandrat in i tätbebyggt område – just nu befinner sig två i en park på Örnäset.

Två älgar låg på tisdagsmorgonen och vilade i snön i Aronsparken.

Två älgar låg på tisdagsmorgonen och vilade i snön i Aronsparken.

Foto: Privat

Luleå2018-02-06 11:42

Örnäsbon Sarah Lundberg upptäckte de två älgarna i parken intill Aronsbadet när hon var ute på hundpromenad nu på morgonen. Plötsligt fick hennes långhåriga dvärgtax Nelly upp vittring på några spår i snön och drog iväg. Hon kallade in hunden. Det var då hon fick syn på älgarna som låg ner i snön, inte många meter från gångvägen.

– Det blev koppel på direkt, säger hon.

Hon vill uppmärksamma andra så att de inte riskerar att skrämma upp älgduon. I lördags blev en man nedsparkad och 7-årige Alfred sparkad i ansiktet av en älg på Björkskatan, en älg som sedan avlivades av jägare. Sarah Lundberg hoppas att både barn och hundägare nu håller avstånd till älgarna.

– Det ligger ett dagis bara ett par hundra meter längre bort och de är ofta i parken och leker. Det är mycket hundägare och barn som rör sig där och man hoppas ju att det inte ska hända samma som på Björkskatan, säger hon.

Börje Öhman, kommunikatör vid polisen, uppmanar personer som befinner sig i samma område som älg att hålla avståndet. Älgarna vandrar in i tätbebyggda områden eftersom det är så mycket snö i skogen och de stannar gärna nära bilvägar, sjö- och ängskanter för att det är lättare att beta. "Visa lite respekt", säger Börje Öhman.

– Kan man gå i en krok runt ska man göra det. Man ska inte gå nära dem. Har man hund ska man försöka att inte gå så nära som möjligt, som en del gör, utan ge dem utrymme. Det är samma med barn, låt inte dina barn gå fram och kasta snöboll på älgarna, säger han.

Det är inte helt lätt att se om en älg är på väg att bli aggressiv, men det finns några tecken.

– Kommer man nära älg och ser att den de lägger öronen bakåt och tittar på så ska man dra sig tillbaka. Det är en tydlig signal på att hon är irriterad och arg och kan göra utfall, säger Börje Öhman.

Om älgar uppträder aggressivt mot människor utan att de blivit störda ska man kontakta polisen.

– Så att vi kan värdera om man kan skrämma bort dem från området eller om de måste avlivas, säger han.

Det senare är dock ett alternativ som polisen helst slipper, så de uppmanar återigen till att ge älgarna utrymme tills den meterdjupa snön har fått lägga sig.

– Det är önskvärt om vi kan leva i symbios med varandra och att vi inte behöver skjuta av de som vandrar in i bebyggt område. Vi försöker iallafall, säger polisen Börje Öhman.

LÄS MER: När skogens konung går på stadens gator

Att tänka på när man stöter på en älg:

Gå inte för nära och låt den vara ifred om möjligt.

Om du försöker skrämma bort den, var uppmärksam på dess beteende. Om den till exempel lägger öronen bakåt är det ett tecken på att den börjar vara irriterad.

Alla vilda djur bör bemötas med respekt – reta inte upp dem i onödan.

Källa: Roland Saitzkoff, jakthandläggare Länsstyrelsen

Kontakta Polisen 114 14 om en älg (eller annat vilt) utgör en fara.

Jaktlag (1987:259)

9 § Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får Polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.

www.riksdagen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om