Varje månad kan anhöriga, boende, anställda och ja intresserade i hela världen, följa hur livet ter sig på Storstigen äldreboende. Succé är ordet.
Och att detta blivit möjligt beror på en lyckad kombination av en frimodig enhetschef och en målinriktad personal med specialkompetenser som filmproduktion och musikalitet, taktikmassage med mera.
- Vi har inte fått en krona i bidrag för detta utan framgångsfaktorn är min personal. Om man har lyckan som jag att arbeta med en superengagerad och kompetensutvecklad personal blir en omfördelning i huset inget problem, säger Margareta som är enhetschef sedan tre år. Hon var tidigare bas för äldreboendet Västberga i Råneå.
Upprinnelsen till filmatiseringen av verksamheten vid Storstigen, som ligger på Örnäset i Luleå, började med att kulturarbetaren Ingela Nilsson kom in i verksamheten för arbetsträning i husets gemensamhetslokal Mötesplatsen.
Heidi Forssell, den sjungande värdinnan, har sedan hösten 2009 tillsammans med sin arbetsgrupp på totalt fem personer planerat och arrangerat aktiviteterna för de sammanlagt 38 kunderna på fyra avdelningar. Husets övriga personal och sjuksköterska är också en viktig del i konceptet.
Filmskapande
Ingela Nilsson berättar om filmandet:
- Jag frågade om jag fick filma och dokumentera verksamheten här och det gick bra. Jag filmade bland annat en boende som ville berätta om sig själv och annat som hände här. Sen visade jag filmerna vid olika träffar, för anhöriga och boende och vid aktiviteter och personalträffar, berättar Ingela Nilsson som stormtrivs med sin arbetsuppgift.
Chefen Margareta gav tummen upp och fick även hejarop från såväl verksamhetschef som socialchef och från andra förvaltningar ute i landet. Och även de anhöriga var glada, nu kunde de "vara med" och titta vad deras gamla mor eller far fick uppleva på boendet.
- Och det här har också gjort att vi i personalen fått en bild av oss själva sett lite utifrån, förklarar Margareta som berättar att hon tycker det är mycket viktigt att bedriva en verksamhet som är genomsläpplig, som syns och kan förstås av omvärlden.
Verksamhetsberättelse
- Nätstrumpa i stället för stödstrumpa, exemplifierar hon och säger att hon ser boendet lite som ett företag.
- Det är viktigt att vi möter den privata äldrevården och det här är ju ett sätt.
Filmaren Ingela lovordar sin chef som mycket duktig att identifiera vilka specialkunskaper som hennes anställda har och att nyttja dessa. Att besluta att filmerna nu skulle visas på lulea.se som små månadsfilmer Året på Storstigen är ett exempel på det.
- Det kommer att bli en hel film av det som dessutom ska användas som en del av vår verksamhetsberättelse och kommer att kunna användas i utbildningssyfte, säger Margareta Björk. Och att det kommer att bli en fortsättning på filmandet är givet, förklarar hon.
Betydelsefullt
- Man märker tydligt att alla de här aktiviteterna vi har gör gott för de boende. När socialdepartementet var här tyckte de det var fantastiskt säger en glad enhetschef. Hon poängterar att det är alla goda krafter i huset som gör det möjligt.
Utläggningen av filmerna, vilka har en spellängd på mellan fem och tio minuter, började i januari och de visar när de boende får besök av intressanta besökare som exempelvis naturfilmaren Göran Emerius.
Man får också träffa den 90-årige boende Bengt Larsson, ursprungligen från Miekojärvi i Överkalix, som i bokform sammanställt information om laestadianismen. Sång och musik och annat gemyt inramar också dessa unika inblickar i en annars ganska dold bit av människors vardag. Och som sagt, fortsättning följer.