Ingrid Johansson, ordförande för Neuroförbundet i Luleå, ser hur äldre far i kläm och hon hoppas på mer jämlikhet. ”Så länge man behöver hjälp ska man få det. Civilsamhället kan inte alltid ställa upp, när staten inte gör det”, säger hon.
Enligt dagens regelverk beviljas aldrig personer över 65 år assistansersättning från Försäkringskassan och man har inte heller rätt till fler timmar. Personer som blir sjuka efter pensionsåldern hänvisas till hemtjänsten eller vård- och omsorgsboenden. Detta gör att äldre får sämre hjälpnivå.
Ingrid Johansson är ordförande för Neuroförbundet i Luleå och tidigare aktiv inom socialdemokraterna. Hon är starkt emot regelverket. Neuroförbundet arbetar för att ta tillvara på neurologiskt sjuka människors intressen. – Skillnaden mellan att ha hjälp från hemtjänst och personliga assistans är att du får hjälp av kanske 20 olika personer inom hemtjänsten. Det blir ingen kontinuitet. Hon säger också att anhöriga ofta får dra ett tungt lass när de äldre inte får rätt till personlig assistans.
I lagen står det att du bara kan få assistanstimmar för åkommor som inte kan relateras till vanligt åldrande, vilket gjort att äldre människor inte har samma rätt till assistans som yngre. Men Ingrid Johansson menar att sjukdom inte hör till normalt åldrande, särskilt inte neurologiska sjukdomar. Hon påkar att neurologiska sjukdomar och även andra sjukdomar har en viss arvsbetingelse.
– Sjukdomarna kan ligga latent i kroppen, och när sjukdomen bestämmer sig för att träda fram så gör den det. Man kan definitivt inte säga att du blir sjuk för att du blir äldre.
Nu ska socialtjänstlagen ses över och utredningen ska vara klar i december 2018. Enligt lagen om stöd och service (LSS) har den som tar emot assistansersättning rätt till goda levnadsvillkor, men de som tar emot hemtjänst har bara rätt till skäliga levnadsvillkor. Detta drabbar äldre som blir sjuka efter 65 år. Detta anser PRO är fel.
– Att det är skilda lagstiftningar med olika nivåer innebär att samma funktionsnedsättning berättigar till olika stöd beroende på personens ålder. Att det är åldern som avgör och inte behovet är åldersdiskriminering, säger Anna Werkelin Ahlin, sakkunnig på PRO. Hon menar att det i praktiken leder till sämre kvalitet på vården för äldre.
Enligt de direktiv som lämnats inför översynen av socialtjänstlagen står det att det inte får förekomma skillnader stödet baserat på ålder. Formuleringen ”skäliga levnadsvillkor” ska ses över, men i direktiven står det skrivet att ingen förändring för göras som leder till högre kostnader för det offentliga. Även LSS ska ses över i år, men i direktiven står ingenting om att åldergränsen för assistans ska utredas.
Ingrid Johansson säger att åldersgränsen får konsekvenser.
– Det får både ekonomiska och hälsomässiga konsekvenser, är du redan sjuk orkar du inte slåss mot myndigheter.