Den informationen fick ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden av stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell på onsdagen. Hon betonade att det handlar om en ungefärlig bedömning.
– Oavsett vilka konsulter man anlitar går det inte att säga exakt när fastigheterna inte längre går att använda.
Utredningen omfattar alla skolor och förskolor på Hertsön. Den är gjord för att nämnden ska få en överblick av situationen och kunna väga in ytterligare perspektiv i det stora beslutet om Hertsöskolans framtid.
Helén Wiklund Wårell konstaterade att fastigheter av den här typen generellt har en teknisk livslängd på 40–50 år.
– En del av problemet är ju Luleås underhållsskuld. Många fastigheter är byggda vid samma tidsperiod och tar nu slut samtidigt på grund av åtgärder som inte gjorts för 20 år sedan, sade hon.
Utredningen om den tekniska livslängden har utgått från byggår, vilken verksamhet som bedrivs, hur verksamheten är anpassad efter dagens krav samt att inga åtgärder görs.
Så här ser det ut, enhet för enhet:
Hertsöskolan: 0 år (tekniskt slut). Svedjeskolan: 20 år. Svedjeskolans paviljong: 4 år. Ängskolan: 5 år. Ängens förskola: 5 år. Dungens förskola: 5 år. Snömannens förskola: 5 år. Norrgårdens förskola: 10 år. Kullens förskola 40 år.
– Svedjeskolan är renoverad 2018 och är i bra skick bortsett från köket. Paviljongen däremot är i stort renoveringsbehov. På Ängskolan behöver i stort sett allting renoveras, sade Helén Wiklund Wårell.
Informationen ledde till en diskussion med synpunkter från ledamöterna på att en fuktskadeutredning borde göras på Ängskolan, samt även på andra skolor som utreds, exempelvis Stadsöskolan.
Barn- och utbildningsförvaltningen redogjorde sedan för verksamhetsperspektivet på Hertsön. Grundskolechefen Louice Stridsman fick frågor om hur förvaltningen ser på en eventuell ny F-9-skola. Svaret var att det finns många fördelar, bland annat när det gäller att organisera resurser och att bygga effektivt.
– Allt handlar om hur lokalerna används och hur man organiserar det inre arbetet. Vi ser inget problem med tryggheten i F-9-skolor, sade Stridsman.
Förskolechefen Annica Backman fick frågor om hur många avdelningar hon ansåg att en förskola kan ha.
– Sju, åtta avdelningar är inget problem om arbete och utemiljö är bra organiserad, sade hon.