"Akutkirurgin kan flyttas från Kiruna"

Det går att flytta tyngre operationer från Kiruna till Gällivare utan ökad medicinsk risk.
Den slutsatsen drar kirurgprofessorn Ulf Haglund i sin granskning.

INGEN ÖKAD RISK. "Professor Ulf Haglund konstaterar att en flytt inte medför ökad medicinsk risk", säger Michael Dahlberg, länschef för kirurgin. Till höger divisionschefen Hans Rönnqvist.

INGEN ÖKAD RISK. "Professor Ulf Haglund konstaterar att en flytt inte medför ökad medicinsk risk", säger Michael Dahlberg, länschef för kirurgin. Till höger divisionschefen Hans Rönnqvist.

Foto: Linda Wikström

Luleå2011-04-07 06:00

Professor Ulf Haglund har undersökt om det går att flytta den kirurgiska bakjouren och tyngre operationer från Kiruna till Gällivare. Hans granskning gjordes på uppdrag av landstinget.

I sin rapport hänvisar professor Haglund till den bedömning som Socialstyrelsen gjorde av kirurgin i Kiruna 2005. Då konstaterade Socialstyrelsen att "tillfredsställande medicinsk säkerhet uppnås med stängd operation i Kiruna under jourtid".

Måste säkras
Professor Haglund säger att han gör samma bedömning nu - att det inte medför någon ökad medicinsk risk att stänga centraloperation i Kiruna och flytta den till Gällivare. Men han har vissa förbehåll. Där ingår att transporterna från Kiruna till Gällivare måste säkras. Han pekar också på det faktum att primärvården kommer att få ett ökat medicinskt ansvar om akutkirurgin försvinner.

Enligt Haglund krävs att allmänläkare i Kiruna får extra utbildning för att klara det uppdraget.

Stöder planerna
Det var vid en presskonferens på onsdagen som Haglunds rapport presenterades. Hans Rönnqvist, divisionschef för kirurgin, säger att Haglunds rapport stöder de planer som divisionen har när det gäller kirurgin i Malmfälten.

- Det handlar om att flytta akuta operationer från Kiruna till Gällivare. Men vi ska behålla planerad kirurgi och ha mottagningsverksamhet på sjukhuset.

Handfull operationer
Michael Dahlberg är länschef för kirurgin. Han säger att förslaget att koncentrera akutkirurgin bygger på utvecklingen inom sjukvården. Där ingår krav på större patientunderlag för att säkerställa den medicinska kvaliteten och säkerheten.

- I Kiruna och Gällivare utförs tre operationer per dag fyra dagar i veckan under 42 veckor. Det är alldeles för få operationer för att utföras på två ställen. Därför måste verksamheten koncentreras.

Dahlberg säger att en flytt av akutkirurgin inte skulle medföra någon större förändring för sjukhuset. Han motiverar det med att det under de senaste åren bara utförts en handfull akuta operationer och att samtliga hade kunnat utföras i Gällivare i stället.

Bygger på missförstånd
I Kiruna är det stort motstånd mot planerna på att flytta akutkirurgin. Bland annat hänvisar man till LKAB:s och Esranges verksamheter och att det krävs tillgång till akutkirurgi i Kiruna.

Michael Dahlberg anser att det ställningstagandet bygger på ett missförstånd. Han talar om hur skadade personer måste stabiliseras innan de kan opereras akut. Det handlar bland annat om att se till att de andas, att blodtrycket är under kontroll och att eventuella blödningar har stoppats.

- När en patient är stabiliserad kan han eller hon flyttas till ett större sjukhus utan någon medicinsk risk. Det är det som ligger bakom våra planer på att koncentrera akutsjukvården i Malmfäten, säger Michael Dahlberg.

Detaljerat förslag
Ett mer detaljerat förslag om förändringen i Malmfälten ska presenteras vid ett möte i Kiruna den 27 april. Politikerna ska ta ställning till en eventuell förändring senare i år.

Fotnot: Utredaren Ulf Haglund är professor i kirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han har bland annat varit ordförande i Svensk kirurgisk förening, varit medlem i Socialstyrelsens vetenskapliga råd och varit expert för HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!