Akut nödhjälp - inget mer
Socialförvaltningen i Luleå ger endast akut nödhjälp. Personer som fått nej till sjukpenning och nej till A-kassa får inte socialbidrag enligt riksnormen. - Vi ger dem matpengar så att de överlever och pengar till hyra och el , säger Anette Tönnhed, sektionschef för försörjningssektionen.
De har ingen inkomst alls. Då återstår det för många att vända sig till socialen. Till skillnad från alla andra kommuner i länet ger Luleå enbart nödhjälp.
Betalar inte enligt riksnormen
Socialförvaltningen ställer samtidigt krav på att individen överklagar försäkringskassans beslut.
Luleå betalar inte ut socialbidrag enligt riksnormen till de här personerna.
- Socialnämnden kan inte gå in och ersätta förlorade inkomster från sjukpenningen för att försäkringskassan har gått in och friskförklarat en person. Det vore som att socialnämnden skulle överpröva försäkringskassans beslut. Jag har pratat med socialkonsulenten på länsstyrelsen, vår tillsynsmyndighet, och han anser att det finns ingen anledning att vi ska göra en annan bedömning än försäkringskassan. I avvaktan på att personerna överklagar försäkringskassans beslut går vi in med bistånd, för att avhjälpa att inte en akut nödsituation uppstår. Vi ser till att folk kan betala hyra - så att de inte blir vräkta, el - så att den inte strömmen klipps av och pengar till mat. Vår skyldighet enligt lagen är här att avhjälpa en akut nödsituation, säger Gunnar Snällman, handledare på försörjningssektionen på socialförvaltningen i Luleå.
- Andra myndigheter kan inte lämpa över kostnader på socialtjänsten, säger Gunnar Snällman.
Söker snygg statistik
Den matpeng som betalas ut för en ensamstående vuxen med " nödhjälpen "är 50 kronor per dag. Enligt Gunnar Snällman kan exempelvis en person som är ensamstående och har en lägenhet med en hyra på 4.000 kronor och en elkostnad på 300 kronor få ungefär 5.800 kronor i "nödhjälp". Hade personen fått socialbidrag enligt riksnormen hade personen fått cirka 7.720 kronor per månad.
- Vi ger inte pengar enligt bidragsnormen för i och med det skulle vi ta över försäkringskassans roll. Det här handlar om att försäkringskassan ska nå tjusiga siffror om halvering av sjukskrivningar till 2008. Försäkringskassan vill ha en statistik som ser snygg ut. Det är i sig inget ovanligt att statliga myndigheter försöker vältra över kostnader på kommunerna. Vi är arga över det här. Det här är ett sätt för försäkringskassan att slippa kostnaderna och få ett tjusigt resultat, säger Anette Tönnhed.
Många av dessa personer är förtvivlade när de kommer till socialförvaltningen.
- Det här är ju en väldigt jobbig situation för människor. Vi kan inte låta folk svälta ihjäl. Det är solklart i socialtjänstlagen om socialförvaltningens yttersta ansvar, säger Anette Tönnhed.
Läs mer:<BR><STRONG><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1214135&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Har ni märkt av dessa personer hos er?</A><BR><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1214140&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Ett brott mot lagen</A><BR><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1214141&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">I kläm mellan myndigheterna</A></STRONG><BR><BR><STRONG><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Debatt.asp?mnuMnuID=0&mnuParID=2326">Tyck till på debattsidan - Klicka här </A></STRONG>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!