Akut läge på hälsocentralen – nu anmäls regionen

Bergnäsets hälsocentral plågas av akuta arbetsmiljöproblem – med ökad stress och flera sjukskrivningar på grund av utmattning. Nu anmäls Region Norrbotten. "Extremt tuff läge och risk för vårdskador", säger Lena Vennberg, Vårdförbundet.

Fyra sjuksköterskor på Bergnäsets hälsocentral är sjukskrivna av utmattning – samtidigt som de kvarvarande två går på knäna på grund av utökade arbetsuppgifter. Nu har Region Norrbotten anmälts till Arbetsmiljöverket.

Fyra sjuksköterskor på Bergnäsets hälsocentral är sjukskrivna av utmattning – samtidigt som de kvarvarande två går på knäna på grund av utökade arbetsuppgifter. Nu har Region Norrbotten anmälts till Arbetsmiljöverket.

Foto: Eija Dunder

Luleå2021-09-16 12:10

Arbetsmiljöproblemen på hälsocentralen har varit kända länge. Under pandemin har läget förvärrats och i måndags lämnade Vårdförbundet och Kommunal in en 6.6a-anmälan till Arbetsmiljöverket, med krav på åtgärder från Region Norrbotten.

Hälsocentralen är ordentligt underbemannad, samtidigt som de kvarvarande sjuksköterskornas arbetsuppgifter har mångfaldigats.  

– I det här fallet kan man inte bara skylla på pandemin. Det har ​under de senaste åren skett uppgiftsväxlingar då sjuksköterskorna får ta på sig mer ansvar och fler arbetsuppgifter, till viss del för att avlasta läkarna, säger Lena Vennberg, styrelseledamot för Vårdförbundet Norrbotten och ansvarig för primärvården i Luleå.

Andra administrativa sysslor har tillkommit i och med det nya systemet Life Care gällande utskrivningar från sjukhusen. Därutöver förväntas sjuksköterskorna på mottagningen ta hand om bokade patienter, akuta ärenden, telefonsamtal och snart även chattfunktionen via Digitalen, som redan under pandemin har introducerats på flera hälsocentraler och ska finnas på samtliga senare i höst. 

– Arbetsgivaren har velat hålla uppe alla funktioner, trots att Bergnäset har varit kort med folk. Digitalen innebär ytterligare stress.

Lena Vennberg uppger att Bergnäset ska följa regionens sjuksköterskenorm för hälsocentraler motsvarande 5,5 heltidstjänster – vilken i sig upplevs som lågt satt – men nuvarande bemanning är inte i närheten av det.

– I dagsläget är de endast två sjuksköterskor på plats, varav en inte jobbar heltid. 

Flera heltidsanställda sjuksköterskor har sjukskrivits det senaste året, när pandemin har blivit en extra stressfaktor. 

– Extremt tufft, då primärvården dessutom har fått stötta upp covidvården med sin personal. Fyra sjuksköterskor har blivit långtidssjukskrivna på grund av utmattning.

– Vikarier är också en stor brist. I stället blir hela primärvården påverkad, när regionen lånar personal från andra hälsocentraler som i sin tur får lida av det. Tillfälliga ”släcka bränder”-lösningar, säger Vennberg.

Vårdförbundet och även Kommunal har påtalat problemen på Bergnäset vid upprepade tillfällen under samverkansmöten med ansvariga chefer inom Region Norrbotten – till ingen effekt. 

– Förbundet har markerat gång på gång att det är en extremt tuff situation för våra medlemmar. De behöver få sin vila och återhämtning, och tillräckligt med kollegor på arbetet för att inte bli sjuka.

Konsekvenserna med underbemanningen innebär bland annat att patienter inte kommer fram i telefonkön men även patientsäkerheten i sig är hotad.

– Jag ser en risk för vårdskador när utarbetad, trött personal med för många uppgifter på sina axlar kan göra felbedömningar. Vi jobbar med människoliv och det här är en samvetsstress för våra medlemmar. Många har svårt att släppa problemen när de går hem, tankar maler på ”Är det något jag har missat i dag?”.

Dagen efter inkommen 6.6a-anmälan skickade Region Norrbotten ut ett pressmeddelande angående den akuta situationen på Bergnäsets hälsocentral, där det framgår att nya sjuksköterskor ska anställas och att andra hälsocentraler förväntas stötta upp.

Men pressmeddelandet väckte negativa reaktioner bland berörda sjuksköterskor inom Luleås primärvård.

– Ett hån mot våra medlemmar. Det här känns mest som kortsiktiga lösningar i den akuta situationen. Regionen har inte vidtagit tillräckliga åtgärder.

Roten till det onda är också bristen på sjuksköterskor generellt, kopplat till missnöje över lönerna inom Region Norrbotten.

– Det finns sjuksköterskor och distriktsköterskor som vill jobba på Bergnäset men de vill ha en rimlig lön. Men lönekravet har inte godkänts från regionens sida.

Regionen som arbetsgivare har en knapp vecka på sig att inkomma med svar på andra åtgärder som Vårdförbundet menar krävs. 

– Är vi inte nöjda med de svaren får Arbetsmiljöverket ta det vidare och göra sin bedömning.

Kan annars skyddsstopp bli aktuellt på Bergnäsets hälsocentral?

– Skyddsstopp kan vi lägga men då ska det vara verklig fara för liv och hälsa. I nuläget väljer vi att ge arbetsgivaren chansen att komma med åtgärder. Nu måste regionen agera och få fram långsiktiga lösningar och skapa en stabil arbetsplats, så att inte personalen blir ännu mer sjuka av sitt arbete, säger Lena Vennberg, Vårdförbundet.

Vi söker ansvarig verksamhetschef inom Region Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!