Akut brist på psykiater

Det saknas nästan hälften av alla psykiatriker i Norrbotten. Av de 20 tjänster som finns inrättade finns det bara 11 fast anställda.
? Patienter som vill träffa en läkare får beskedet att de ska gå hem och återkomma om en månad eller två, säger Birger Ek på RSMH.

LULEÅ2003-10-09 06:30
Bristen på psykiatriker är stor i Norrbotten. Det är bara i Gävleborg som situationen är sämre, där saknas mer än varannan psykiatriker. Bäst är situationen i Sörmland och Halland, där saknas bara 3 procent av psykiatrikerna. I genomsnitt är var femte tjänst vakant.<br> ? Vi tvingas till hårda prioriteringar för att klara den situation som vi befinner oss i. Det betyder att vi låter läkarna bara göra det som läkare kan göra. Andra yrkeskategorier får göra saker som de klarar på grund av sin yrkeskunskap och erfarenhet. Det kan handla om olika bedömningar men också samtal, säger Annika Stenman som är chef för den psykiatriska vården i Norrbotten.<br>Anlitar stafettläkare<br>Stenman säger att hon och landstinget försökt och försöker rekrytera psykiatriker till länet men att det är svårt. Nu har man börjat undersöka om man kan hitta psykiatriker i Polen som kan tänka sig att arbeta i länet.<br> ? Vi anlitar också stafettläkare så att vi alltid har en vikarie i Sunderbyn och en i Piteå. <br>Du talar om bristen på psykiatriker. Vilka patienter är det som drabbas mest av bristen på läkare?<br> ? Det är patienter som är minst sjuka. I det läge vi befinner oss i måste vi prioritera de svårast sjuka.<br>Du säger att många patienter inte får träffa läkare utan annan personal. Hur påverkar det patienternas hälsa?<br> ? Vi har många anställda som har lång erfarenhet av psykiatrisk vård och som i många situationer fungerar lika bra som läkare. Och även om en patient inte får träffa en läkare så finns det ändå en ansvarlig läkare för varje patient, säger Annika Stenman.<br>Finns det inte en risk att de som är minst sjuka kan bli sjukare om de inte får träffa en läkare?<br> ? Jo, det finns en risk men vi gör allt för att alla patienter ska få någon form av vård så att det inte inträffar.<br>Bristen på psykiatriker i länet är inget nytt fenomen. Det säger Birger Ek på RSMH i Luleå, Riksförbundet Social och Mental Hälsa.<br>Ingen status inom vården<br> ? Många patienter får vänta länge på att träffa en läkare. De skickas hem med sin ångest. Många väljer att dämpa sin oro genom att ta alkohol. Det påverkar dem ordentligt eftersom alkohol kan förstärka effekten av mediciner 15?20 gånger, säger Birger Ek.<br>Han säger att det är viktigt att landstinget verkligen försöker anställa fler psykiatriker.<br> ? Det är ingen status att arbeta inom psykvården, det gäller både för läkare och sjuksköterskor. Men det borde gå att ändra den här inställningen genom olika åtgärder.<br>Enligt Ek försämras situationen för de psykiskt sjuka i det delade ansvar som landsting och kommunerna har.<br> ? När en patient anses färdigbehandlad ska han eller hon skickas till en så kallad mellanvård, ett mellanting mellan vården på den psykiatriska kliniken och hemmet. Men de flesta kommuner i länet saknar den här mellanformen. Därför tvingas patienterna att åka hem tillsammans med en massa piller.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om