Akut behov av tonårsföräldrar
Antalet familjehems-placeringar växer i Norrbotten och konkurrensen om de familjer som vill ta emot ett fosterbarn är hård. Mest akut är behovet efter familjer som vill ta emot tonåringar. Nu startar en specialgrupp som ska få fler att vilja ta emot fosterbarn.
Bristvara. Det behövs fler familjer som kan tänka sig att ta emot fosterbarn i Norrbotten. Allra mestbehövs människor som Lisa och Kent-Ove Groth-Öhman, som kan tänka sig att ta emot tonåringar.
Foto: Ida Axelsson
andra tidigare socialsekreterare etablerar hon nu gruppen Familjehemsamverkan
i norr.- Vi ska hjälpa till med att dels rekrytera nya familjehem, dels ge hemmen ett ökat stöd i deras uppdrag,
berättar Ingrid Löfstrand.Ingen exakt siffra
Det finns ingen exakt siffra på hur många nya familjehem som behövs i Norrbotten. Anledningen är att det behövs ett överskott för att kunna matcha barnet med rätt familj. Men bara i Luleå önskar sig kommunens barn- och ungdomsenhet ett 20-tal fler familjer att välja på.Svårast placera tonåringar
Bristen på familjehem är som störst när det kommer till de större barnen, ungdomar mellan 13 och 19 år. Det är personer som ofta kräver mer arbete och dessutom den grupp som ökat mest i antal de senaste åren.- Vi vet inte riktigt vad ökningen beror på, men en förklaring är att synen på att placera tonåringar har förändrats. Många kommuner väljer familjehemsplaceringar hellre än institution, säger Ingrid Löfstrand.I sin forskning har hon sett att många familjer saknar det stöd som behövs för att ta hand om en familjehemsplacerad tonåring.Brist i trygghetssystemet
- Vårt trygghetssystem i Sverige fungerar inte i det här fallet. Problemet ligger på flera plan. Ta bara en sådan sak som att det är tillåtet att vara tjänstledig för att vårda sina egna barn, men inte om barnet är familjehemsplacerat hos dig. Här behöver synen förändras. Fosterföräldrar behöver i högre grad känna att de är uppskattade och får stöd i sitt uppdrag, både ekonomiskt och professionellt. Deras arbete bör ses mer som just ett arbete, säger Ingrid Löfstrand.Organisationen Familjehemsamverkan i norr arbetar utifrån Luleå och samverkar med de sex kommuner som finns på behändigt avstånd - Luleå, Boden, Piteå, Kalix, Älvsbyn och Haparanda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!