Aktion motverkar langning

Klang i klockor vid skolslut och klirr i flaskor när alkohol langas till minderåriga. För att motverka detta brott drar drogsamordnarna och andra i Luleå ut för att informera kunderna som går in på Systembolaget.

DISKUTERA. Aktionen"Allas ansvar" i Luleå dök upp vid Systembolaget i onsdags. Tanken är att stävja langande vid skolaslutningen.

DISKUTERA. Aktionen"Allas ansvar" i Luleå dök upp vid Systembolaget i onsdags. Tanken är att stävja langande vid skolaslutningen.

Foto: Roland Lundström

Luleå2013-06-05 14:25

– Vi står här en dag och lämnar information i form av broschyrer och vi pratar även med de som har tid och vill det. Paulina Rivinoja från Barn och Ungdomsförvaltningen samt Fritidsförvaltningens Liselotte Wallin var två som informerade i onsdags.

– Vi håller ju inga föreläsningar med folk men det kan vara bra att uppmärksamma frågan, menar tjejerna som just avlöst ett par andra samarbertspartners. Aktionen samlar förutom kommunen även Polismyndigheten, IOGT-NTO, Trafikverket med flera.

– Vi som står här är allt från kommunalråd till fotfolk, säger Liselotte Wallin.

Aktionen i Luleå är årligen återkommande och sker utifrån det nationella konceptet "Tänk om". I Luleå är det drogsamordnaren Maria Strömgren som är spindel i nätet under parollen "Allas ansvar".

Hälften av alla gymnasieelever i tvåan får tag på alkohol via sina kamrater. Att aktionen kan ha sin verkan, tror Pauline och Liselotte.

– Ja, många får något att fundera på.

Uppgifter från CAN, Centralförbundet för alhohol och narkotikaupplysning visar att mörkertalet för langning förmodligen är stort . Det är svårt att uppskatta omfattningen av detta brott. Sen tidigare är det känt att det ofta är syskon och kamrater som står för det mesta av langandet.

Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år. Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år. På restaurang måste man ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol. Langning kan ge böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om