Aktiebolag slipper revisionstvång

Förslaget om slopad revisionsplikt för 97 procent av alla aktiebolag skulle teoretiskt kunna få stora konsekvenser för revisionsbyråerna. Men branschen tar förändringen med ro. - I länder där detta genomförts har vi ökat i tillväxt, säger Mikael Boström, Ernst & Young.

MÖJLIGHETER.Yvonne Hendler och Mikael Boström vid Ernst & Young oroas inte över att revisionsplikten försvinner för nästan samtliga av länets aktiebolag.

MÖJLIGHETER.Yvonne Hendler och Mikael Boström vid Ernst & Young oroas inte över att revisionsplikten försvinner för nästan samtliga av länets aktiebolag.

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2008-04-04 06:00
För att harmonisera Sveriges regelverk med övriga EU och som ett led i att minska administrationen för företagen föreslår regeringens utredare att revisionsplikten för mindre aktiebolag slopas 1 juli 2010.Frågan ska ut på remiss och bland annat ska det avgöras var gränsen går för då man slipper tvånget att ha revisor. Enligt förslaget är det vid en nettoomsättning på 80 miljoner, en balansomslutning på 40 miljoner och antalet anställda 50. Det skulle betyda att 300.000 eller 97 procent av landets aktiebolag inte behöver ha revisor. I Norrbotten hamnar ett par procent av företagen över dessa gränsvärden. Ökad tillväxt i andra länder
Förvaltningsrevisionen försvinner för samtliga aktiebolag, däremot kvarstår bedömningen om ansvarsfrihet för styrelsen.Staten menar att förändringen slår ut över 90 procent av revisionsmarknaden räknat i antal uppdrag eller cirka 5,8 miljarder kronor i minskade intäkter. Men branschen själv tror att många företag väljer att fortsätta att ha kvar revisor eller köpa in andra tjänster för sin ekonomiska kontroll. - I England och andra länder där detta redan genomförts har vi haft ökad tillväxt. Många väljer att ha kvar revisorn, vi kommer att kunna erbjuda andra tjänster till företag där vi i dag hindras för att vi är revisorer. Vi ser bara möjligheter med det här, säger Mikael Boström, kontorschef hos Ernst & Young i Luleå.Enligt honom kommer också banker och leverantörer att fortsatt vilja ha kontroll av företagens ekonomi för att bevilja krediter.Inte positivt
Skatteverket är inte positivt till förändringen som de menar kan leda till ökad brottslighet. Enligt förslaget ska skattemyndigheten få göra oannonserade revisionsbesök för de företag som inte har revisor. Detta tycker inte Svenskt Näringsliv om. De menar att det leder till högre kostnader för företagen och inskränker effekterna av förslaget.I övrigt applåderar Svenskt näringsliv förslaget och vill tillsammans med Sveriges Redovisningskonsulters Förbund och Företagarna till och med att det ska införas snabbare än vad utredaren föreslår, eller redan från och med 1 juli 2009.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om