Äkta vara i läckerheter från norr
- Jag lovar att inom ett år kommer kaffeost från Kangosfors att serveras till kaffet på restaurangerna söderut. Kaffeosten är vår mozarella, säger Kristina Wikström från Hushållningssällskapet i Norrbotten.
- Norrbotten är som ett enda stort skafferi. Naturen och miljön ger specifika produkter som vi måste bli bättre på att visa upp, säger Kristina Wikström.
Därför kommer ett 20-tal matproducenter från länet att visa upp sina mathantverk på upplevelsemässan "Smaklust" som arrangeras i Stockholm i augusti.
- Det finns ett stort intresse för norrbottniska produkter men vi har hittills varit dåliga på att sälja, säger Tryggve Bergman, Matproducenterna i Norr.
Rommen är unik
Han tar löjromen från Norrbotten som ett exempel.
- Vi har den enda skärgården i hela världen med bräckt vatten vilket ger romen dess speciella smak, säger han och menar att den är unik.
Han spår en lysande framtid för den norrbottniska romen och tror att den inom några år kommer att betinga ett fem gånger högre pris än dagens.
Bland matproducenterna som samlats i Svartöstaden finns två av länets fårfarmare. Tillsammans med ytterligare fem företagare har de gått ihop och bildat ett bolag. De producerar bland annat korv gjord på fårkött. Att vidareförädla köttet ger upp till 30 gånger mer i värde.
- Men ensamma är vi för små för att vidareförädla, 100 kilo är den minsta volymen för att producera korv. Det innebär cirka 20 djur, berättar Bo Goding från Kalix.
Perfekt kryddning
Precis som många av de matproducenter Kuriren talar med säger han att produktionen inte är problemet utan marknadsföringen och försäljningen.
Bland produkterna som bjuds ut för provsmakning finns den tornedalska bastukorven. Det är Svenska bastuakademien som i samarbete med en testpanel smakat sig fram till en perfekt kryddning med lite smak av enbär.
- Den är tänkt att tillagas direkt på bastuugnen inlindad i folie, förklarar Anne Halme, ordförande för Svenska bastuakademien och bjuder på ett grillat smakprov inlindat i niallabröd.
Den 24 till 26 augusti är det dags för mässan i Stockholm och deltagarna från länet kommer att åka ner tillsammans och gemensamt förbereda sin del av arrangemanget som går under namnet "Taste of Swedish Lapland". Hushållningssällskapet Rådgivning Nord AB är koordinator organisation i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!