Totalt 13 personer stod åtalade i det som kallades ”länets största bedrägerihärva någonsin”.
En man i 50-årsåldern, tidigare HA-medlem, samt ex-hustrun från Skåne i 35-årsåldern, misstänktes ha utnyttjat mannens gravt funktionsnedsatta son i grova bidragsbrott åren 2020-2023 och lurat Försäkringskassan på över 6,5 miljoner kronor.
Även företrädare för två assistansbolag samt åtta ”fiktiva” assistenter åtalades, däribland en Luleåbo och en Kirunabo med kopplingar till Hells Angels.
Åklagarna Sara Modig Berlin och Joseph Ricken hade yrkat på fem och ett halvt års fängelse för huvudmannen och fem års fängelse för hans tidigare hustru.
Men Luleå tingsrätt hade en annan uppfattning om påföljderna, vilket framgick när domen meddelades under fredagen.
Huvudmannen, pappan till pojken, döms till två år och två månaders fängelse, för grova bidragsbrott vid 49 tillfällen.
Ex-hustrun fick två år och fyra månaders fängelse, medan den kvinnliga företrädaren för ett av de två misstänkta assistansbolagen dömdes till ett år och tio månader för grovt bidragsbrott.
Alla tre ska också solidariskt betala skadestånd till Försäkringskassan motsvarande närmare 5,5 miljoner kronor.
Sju andra åtalade fick villkorliga domar för bidragsbrotten, medan en 27-årig Luleåbo med HA-koppling dömdes till skyddstillsyn för sin roll som så kallat "fiktiv" assistent för pojken.
Två företrädare för assistansbolagen frikändes helt.
Tingsrätten konstaterar i domen att flera av de misstänkta i härvan hade lämnat oriktiga uppgifter om utförd assistans, vilket orsakade att Försäkringskassan felaktigt betalade ut assistansersättningarna.
Brotten, enligt domstolen, skedde systematiskt i och med att de misstänkta intygade att de hade jobbat med pojken – utan att ha utfört något egentligt arbete i större utsträckning.
Likaså menar tingsrätten att åklagarna hade bevisat att de "fiktiva" assistenterna överförde större delen av sina löner till pappan och hans ex-hustru.
Kammaråklagare Sara Modig Berlin och kollegan Joseph Ricken var i huvudsak nöjda med de fällande domarna i totalt elva av åtalen.
Samtidigt yrkade de på mycket strängare straff för de huvudåtalade.
– Visst anser vi att straffvärdet är mycket högre än vad tingsrätten har funnit. Om man tittar i olika tabeller gällande påföljden för grova bidragsbrott har vi inte tagit i så mycket som tingsrätten gör gällande.
– Vi har också fört fram ett stort antal försvårande omständigheter som tingsrätten inte har beaktat, säger Sara Modig Berlin.
Framförallt är det inte visat, enligt tingsrätten, att den gravt handikappade pojken har farit illa på det sätt som åklagarna gjorde gällande.
Tingsrätten menar vidare att åklagarna inte kunde påvisa att brottsligheten hade kopplingar till organiserad brottslighet och Hells Angels.
Men åklagarna menar att detta oavsett inte hade någon betydelse för deras hårda påföljdsyrkanden.
– Vi har hela tiden sagt att HA-kopplingen inte är avgörande.
Kommer ni att överklaga?
– Det kan jag inte uttala mig om nu. Vi måste läsa igenom domen ordentligt först, säger kammaråklagare Sara Modig Berlin.
Försvarsadvokat Christine Staberg företrädde huvudmannen i assistanshärvan och hade precis börjat sätta sig in i domen när Kuriren fick kontakt under fredagen.
– Jag har pratat kort med min klient och vi håller med tingsrätten om straffvärdet, det har de bedömt korrekt, säger Staberg om pappans fängelsestraff på två år och två månader.
Däremot vidhåller hon att brottsrubriceringen inte är korrekt.
– Vi håller inte med om att detta är grova bidragsbrott och inte heller i 49 fall, då min klient satt frihetsberövad i fängelse under flera av de påstådda brotten.
Vad skulle brottsrubriceringen vara i stället?
– Grovt penningtvättsbrott skulle det kunna vara. Men troligtvis har tingsrätten förhållit sig till de påståenden som åklagarna har gjort, medan vi har hänvisat till annan praxis.
I domen ingår också ett omfattande skadestånd till Försäkringskassan, närmare 5,5 miljoner kronor, som mannen nu ska betala tillbaka tillsammans med ex-hustrun och den kvinnliga företrädaren för assistansbolaget i Varberg.
– Det är inga pengar han har och troligtvis inte heller kommer kunna betala under hela sin livstid. Därför får vi beakta detta vid ett eventuellt överklagande också, säger försvarsadvokat Christine Staberg.