Åklagarens skarpa svar: "Skriv en debattartikel"

Magnus Müchler, som försvarar chauffören i Notvikenmålet, riktar tung kritik mot åklagarna efter att målet anslutningsöverklagats. Advokaten påstår att det är ett sätt att pressa 33-åringen att dra tillbaka sin överklagan.

Kammaråklagare Jonas Fjellström ger inte mycket för Magnus Müchlers kritik.

Kammaråklagare Jonas Fjellström ger inte mycket för Magnus Müchlers kritik.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2022-05-05 08:00

Det är två veckor kvar till förhandlingen i hovrätten och nu skärps tonläget. Magnus Müchler är mycket kritisk till att Jonas Fjellström coh Kristin Andersson väljer att anslutningsöverklaga domen mot hans klient.

De två åklagarna vill att hovrätten prövar målet mot chauffören med att krav att även han döms för medhjälp till mord

Luleå tingsrätt dömde 33-åringen till tre års fängelse för skyddande av brottsling, grovt brott.

– Man kan hantera systemet på olika sätt. Med det resonemanget, menar jag, då ska man överklaga allting alltid. Det håller inte, säger Magnus Müchler och pekar på det faktum att de i god tid valde att överklaga.

I många fall brukar försvarare rent taktisk vänta in i det sista för att slippa just ett anslutningsöverklagande av åklagaren.

Müchler tror att åklagaren i det här målet agerar för att sätta press på hans klient, för att han ska dra tillbaka sitt överklagande. 

– Så att han ska känna ett obehag över det här och säga "okej, jag tar väl tre år". Det är min gissning. Annars hade han överklagat självständigt, säger Magnus Müchler som är säker på att hans klient får en mildare påföljd i hovrätten.

Han säger sedan att han hade kunnat köpt ett anslutningsöverklagande – om det stod och vägde mellan likvärdiga straff.

Men Jonas Fjellström, kammaråklagare som lett målet med Kristin Andersson, ger inte mycket för utspelet.

– Om Müchler menar att det är helt uppenbart att hans klient inte kommer att kunna dömas för medhjälp till mord, då har han ingenting att frukta. Om han menar att det inte är uppenbart, att det finns en risk, då är det knappast fel att anslutningsöverklaga, säger Fjellström.

Han konstaterar sedan att det är så här det svenska rättssystemet är konstruerat. 

– Han riskerar straffskärpning, och det är naturligtvis jobbigt för honom. Men att påstå att det skulle vara ett fulspel, att vi överklagar mot bättre vetande, faller på sin egen orimlighet.

Advokatens ifrågasättande, varför åklagarsidan inte överklagat självständigt, bemöter han så här:

– Nej, det har vi inte gjort. Men han kan väl skriva en debattartikel, för att ändra systemet, säger Jonas Fjellström och konstaterar sedan.

– Varför en försvarare väljer att gråta ut i media har jag svårt att förstå. Men det är hans sak.

Hovrättsförhandlingen startar 18 maj i Umeå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!