Rättegången, i vilken den misstänkte litauern ställdes inför rätta misstänkt för 21 fall av inbrottsstöld och fem fall av brott mot utlänningslagen, avslutades sent på torsdagen efter att kravet från Joseph Ricken förts fram.
Då hade åklagaren radat upp bevisning och omständigheter som talade mot den 54-årige mannen.
– Först och främst har det påträffats stöldgods hemma hos den här personen från samtliga av de här 21 inbrotten, vilket givetvis redan där är en besvärande omständighet för honom.
Vid två av brottsplatserna vid inbrottsturnén fanns det även bevis som starkt knyter mannen till brottsplatserna, påstod åklagaren.
– Dels ett fotografi från en dörrkamera och dels ett verktygsspår.
Det sistnämnda har i undersökningar på Nationellt forensiskt center kunnat kopplas till en mejsel som 54-åringen hade i sin bil när han greps i Sundsvall.
Andra omständigheter som talade för åklagarsidans påstående var en kartläggning av fem olika tidsperioder som visade att den misstänkte varit i Sverige.
– Det som är riktigt intressant med dessa tidsperioder är att samtliga av de här 21 inbrotten, från vilka man har påträffat gods hemma hos honom, faller in under de här perioderna, säger Joseph Ricken och fortsätter:
– Redan det i sig är ett brott eftersom han inte får vistas i Sverige då han tidigare har utvisats med återreseförbud för liknande brottslighet.
Under rättegången var 54-åringen förklaring till att godset anträffats hemma hos honom att han köpt det av en icke namngiven person.
Hur ser du på hans invändning, att han har lånat ut sin bil när han har anlänt med färjan till Finland?
– Det känns som en ren efterhandskonstruktion. Vid alla de här resorna till Sverige kan man se att det finns ett tidsmässigt samband med att han kommer med färjan till Helsingfors och sedan inom ett dygn ungefär reser in i Sverige via gränsen i Haparanda.
Joseph Ricken krävde också att 54-åringen skulle utvisas på livstid efter avtjänat straff och att gods som anträffats hemma hos honom, som inte har kunnat härledas till brottsoffer, skulle förverkas. Det var klart mer sannolikt att godset var utbyte av brott, ansåg åklagaren.
54-åringen har under hela rättsprocessen förnekat brott.
Magnus Ericsson, som försvarar 54-åringen, yrkade på en frikännande dom i första hand.
– Dels för att målsägandens identifiering av gods var bristfällig. Det var bara i enstaka fall som det fanns märkningar på godset.
Advokaten ansåg också att det inte fanns några spår som kan knyta hans klient till brottsplatserna. Och utifrån bilden från dörrkameran gick det inte att slå fast att det var hans klient, menade han.
– Däremot fanns det spår av andra personer och uppgifter som fördes fram under förhandlingen att det funnits andra misstänkta personer som hade rört sig vid de här husen.
Att det har gått att knyta 54-åringen till en del stöldgods rörde sig i så fall om någon form av häleri, menade Magnus Ericsson.
– Det är den frågan som tingsrätten ska bedöma i så fall. Jag menar att han ska frikännas helt, men om dom tycker att hans förvärv av stöldgodset har varit felaktigt. Då är det fråga om tre eller fyra hälerier.
I så fall en påföljd mellan sex månader och ett års fängelse, menade Ericsson.
Luleå tingsrätts beslut blev att den misstänkte litauern får invänta dom i häktet. Något som indikerar på en fällande dom.
Domen meddelas om två veckor.