Åklagaren: "Ersättningar utbetalade utan att arbete har utförts"

Åklagaren står bakom BDX:s anklagelser om de "luftfakturor" motsvarande närmare 66 miljoner kronor som förre BDX-chefen i Luleå ska ha skapat i maskopi med tidigare styrelseordförande Roger Åström i Piteå.
– Misstankarna avser ersättning som betalats ut utan att verkligt arbete har utförts, säger Nina Stenberg vid Ekobrottsmyndigheten.

Kammaråklagare Nina Stenberg vill inte kommentera eventuella likheter med Lulebohärvan, där samtliga fem misstänkta friades. "Även om det skulle vara samma brottsrubricering går det inte att göra sådana jämförelser i nuläget", säger hon.

Kammaråklagare Nina Stenberg vill inte kommentera eventuella likheter med Lulebohärvan, där samtliga fem misstänkta friades. "Även om det skulle vara samma brottsrubricering går det inte att göra sådana jämförelser i nuläget", säger hon.

Foto: Arkiv

Luleå2025-01-09 07:00

Nya dramatiska uppgifter har kommit upp i ljuset i de senaste dagarnas rapportering rörande penningtvättshärvan, med koppling till entreprenad- och logistikjätten BDX i Norrbotten.  

Snart ett och ett halvt år har nu gått sedan härvan började nystas upp och nu visar det sig att huvudspåret i utredningen gäller över 900 så kallade "luftfakturor" som ska ha skapats av den tidigare BDX-chefen i Luleå och som därefter har betalats ut till storägaren och tidigare styrelseordföranden Roger Åström med sina två bolag Kusttrafik i Piteå AB samt Roger Åström åkeri AB.

BDX själva har redovisat, enligt dem, felaktiga transaktioner motsvarande hela 65 734 888 kronor. 

undefined
Svindel motsvarande närmare 66 miljoner kronor. Av advokatbyråns handlingar framkommer hur BDX misstänker att den förre toppchefen har skapat över 90 falska fakturor för över 65 miljoner kronor.

Kammaråklagare Nina Stenberg, ansvarig förundersökningsledare hos Ekobrottsmyndigheten, är mycket fåordig och vill endast lämna kommentarer per mejl under onsdagen.

– Det stämmer att det pågår en förundersökning avseende grov trolöshet mot huvudman under åren 2019-2024 där misstankarna avser ersättning som betalats ut utan att verkligt arbete har utförts. 

Men åklagaren vill inte närmare gå in på varför både BDX och hon själv anser att de betalda jobben och tjänsterna är helt påhittade. 

– Jag kan inte lämna några uppgifter om bevisläget med hänsyn till förundersökningssekretessen. 

undefined
Ekobrottshärvan inom BDX uppdagades vintern 2024 och omfattar brottslighet över en lång tidsperiod mellan 2018-2024.

I slutet av november i fjol friades såväl huvudmannen som en Luleåföretagare och samtliga övriga fem misstänkta i den snarlika så kallade Lulebohärvan, som även den handlade om grov trolöshet mot huvudman och ett stort antal så kallade ”luftfakturor”. 

Kammaråklagare Nina Stenberg uppger att hon inte har någon närmare insyn i det ärendet och därför vill hon inte heller spekulera kring eventuella risker med att även hennes utredning slutar med samma bakslag.  

– Även om det skulle vara samma brottsrubricering går det inte att göra sådana jämförelser i nuläget. Varje ärende är unikt och förundersökningen är ännu inte slutförd. 

undefined
Toppchefen i Luleå misstänks ha blåst BDX på närmare 66 miljoner kronor i maskopi med förre styrelseordföranden Roger Åström.

Totalt misstänks sju personer i härvan. Utöver trolöshet mot huvudman i BDX-chefens fall utreds också flera fall av grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott. 

Åtalstiden går ut den 17 mars.

– Just nu pågår genomgång av material samt ett flertal förhör. Förhoppningsvis kan förundersökningen slutföras och beslut fattas i åtalsfrågan under första halvan av året, uppger Nina Stenberg i mejl till Kuriren. 

Såväl Roger Åström som den tidigare högt uppsatte BDX-chefen i Luleå förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!