Mordärendet i Malmberget är ett i raden av exempel på utredningar som blir fördröjda på grund av bristande resurser hos Nationellt forensiskt centrum.
P1-programmet Kaliber kunde i måndags berätta att sju av tio åklagare i landet är kritiska gentemot NFC.
– Handläggningstiderna har blivit längre generellt, säger även Thomas Ennefors, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Luleå.
Han vill inte precisera vilka brottsärenden som drabbas mest men säger att fördröjningarna är olyckliga.
– Vi har ett skyndsamhetskrav. Ju längre tiden går, desto svårare att utreda brotten och vad som har hänt. Ibland tvingas vi också släppa brottsmisstänkta ur häktet, vilket försvårar utredningarna ytterligare.
Ulla-Karin Lindström, ansvarig åklagare gällande mordfallet i Malmberget, menar att det inte bara är NFC som brister.
– Utvecklingen går snabbt och rättsväsendet kanske inte alltid hänger med i svängarna.
IT-forensisk kompetens finns främst hos NFC men också inom polisens nationella operativa avdelning – Noa – och hos särskilda IT-specialister i polisregionerna.
– Tanken är att analyserna ska skötas så lokalt som möjligt men i komplexa fall hjälper vi till. Vi har ett processansvar, där vi ser till att metoderna harmoniserar bättre i regionerna. Vi har också internationella samarbeten med andra laboratorier i Europa, säger Lena Klasén, chef för NFC.
Hon konstaterar samtidigt att antalet ärenden, rent generellt, har ökat dramatiskt.
– De sista två åren har varit utmanade. Vi hade tio procent fler ärenden 2016 jämfört med 2015. Fler komplexa ärenden, framförallt vad gäller fingeravtryck och vapen.