Ärendet rörande SD-politikern Ulf Karlström, som valdes till gruppordförande inom IF Metall på SSAB i Luleå, har blivit en glödhet rikspolitisk snackis. IF Metalls förbundstyrelsebeslut att peta honom från ordförandeposten väcker ont blod i de sverigedemokratiska leden – inte minst hos partiledaren själv.
"Ett fullständigt sanslöst och skandalöst agerande från fackpamparna i Stockholm. Socialdemokraterna leker mafiosos med fackanslutna svenskars medlemspengar", skrev Åkesson i sitt Facebookflöde.
Även partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Magnus Persson ifrågasätter beslutet.
– Väldigt beklagligt men jag är inte förvånad. Inte första gången facket agerar så här. Det värsta är att Ulf Karlström är vald av sina medlemmar och har deras förtroende. IF Metall:s förbundsledning går alltså emot sina egna medlemmar enbart av politiska skäl.
IF Metall menar att det handlar om fackets värdegrunder och portalparagrafer om "allas människors lika värde", vad gäller etnicitet och religion, och att detta omöjliggör att SD-politiker ska kunna inneha fackliga förtroendeuppdrag.
– Fackföreningarna har hänvisat till det i många år men när man frågar dem varför SD inte står för detta, kan ingen svara på det. Detta är bara en konstruktion för att ha något att skylla på. Dessutom är begreppet "allas lika värde" så urvattnat i dag, säger Persson.
IF Metall har tidigare förklarat att stadgarna syftar på SD:s syn på flyktingmottagandet och numera även er "återvandringspolitik", som kan ses som exkluderande och nationalkonservativ. Hur ser du på det?
– Även S vill skärpa kraven för arbetskraftsinvandring, precis som vi. De röstar också nej till förslag om utökad preskriptionstid för arbetsmiljöbrott, ett rent LO-förslag som har legat hos riksdagen.
I likhet med partiledaren återkommer han till att LO-förbundens historiskt nära band till socialdemokratin är förlegade.
– LO-ledningen sitter med i S verkställande utskott och även i partistyrelsen. Att säga att det saknas partipolitisk koppling till S är bara naivt.
Persson har själv länge varit fackligt aktiv inom Byggnads och samtidigt aktiv kommunpolitiker inom SD i Bromölla i Skåne.
– Jag var byggnadsarbetare i 26 år, både facklig förtroendeman och skyddsombud, och då tvingades man gå i S partiskola, så jag vet exakt hur facken fungerar.
Utöver debatten om värdegrunderna finns det SD-kritiker som menar att partiet på riksplanet bedriver en fackligt fientlig politik, men även det motsägs av Magnus Persson.
– SD står bakom den svenska modellen till hundra procent. Parterna behövs och har tjänat oss väl. Men fackföreningarna ska vara opolitiska och fristående, så de kan driva sina frågor för medlemmarna. Titta på danska LO, som har valt att klippa banden helt med politiken.
Samtidigt har SD velat avskaffa de regionala fackliga skyddsombuden, vilket även det tolkas som en attack mot fackföreningarna. Men Magnus Persson menar att SD:s förslag om statligt anställda skyddsombud tvärtom stärker löntagarnas intressen.
– Statligt finansierade skyddsombud ska ha tillträde till samtliga arbetsplatser. Det känns självklart för i dag finns det många arbetsplatser där det inte finns några kollektivavtal överhuvudtaget och då står arbetstagarna helt utan skydd där.
Likaså menar Magnus Persson att S, genom Januariavtalets överenskommelse med C och L, har luckrat upp arbetsrätten och turordningsreglerna mer än vad SD ville se.
– Dessutom satsar vi i vår budget med M och KD mer pengar på Arbetsmiljöverket och lyfter frågorna om delade turer i omsorgen mer än vad S gör.
Vad får IF Metalls beslut rörande Ulf Karlström för konsekvenser när det gäller det fackliga medlemsengagemanget inom IF Metall?
– Det kommer inte gynna S. Tidningen Arbetet gjorde nyligen en undersökning som visade att endast var femte medlem inom LO vill skänka pengar till S valkampanj. Svenska löntagare tänker mer självständigt i dag, säger Magnus Persson (SD).