Här är Åkessons giv för att folk ska flytta till länet

Avskrivna studieskulder och sänkt arbetsgivaravgift ser Jimmie Åkesson (SD) som ett sätt att få fler att bosätta sig i landets nordligaste län. Partiledaren är även öppen för ett flyttbidrag för de personer som väljer att styra kosan norrut.

På onsdagen gästade Jimmie Åkesson Luleå.

På onsdagen gästade Jimmie Åkesson Luleå.

Foto: Linus Nilsson

Luleå2022-08-10 16:28

I spåren av de stora industrisatsningarna i de norra delarna av landet spås det att 100 000 fler personer behöver bosätta sig i Norrbotten och Västerbotten för att de två länen ska klara av att fylla de jobb som skapas i samband med satsningarna. 

Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson går en del av utmaningen att lösa genom avskrivna studieskulder och sänkt arbetsgivaravgift. 

– Även fastighetsskatten borde i större utsträckning stanna i sin egen region, säger han.

I Norrbottens återfinns kommuner med en av landets lägsta arbetslöshet. Framförallt Malmfälten med sina gruvor har ett stort behov av personal, något som gjort det svårt att rekrytera personal till den kommunala vården och omsorgen. 

Sverigedemokraterna har inför valet i höst drivit på för att införa ett språkkrav för att en person ska kunna bli anställd inom vården och omsorgen. 

På vilket sätt kommer förslaget att underlätta en rekrytering till länet? 

– Förhoppningsvis får vi fler som lär sig svenska för att försörja sig. Jag tycker att det är orimligt att använda hemtjänsten eller någon del av välfärden som ett integrationsprojekt. Jag tycker inte vi ska använda våra äldre som ett integrationsprojekt, säger Jimmie Åkesson

Partiledaren anser inte att förslaget kommer att leda till att färre kommer att välja att jobba inom vården om det införs ett språktest.

Sverigedemokraterna står även bakom förslaget att förstatliga sjukvården. Ett förslag som Jimmie Åkesson menar skulle gynna den norra delen av landet på sikt. 

– Jag tycker det är viktigt att bibehålla befintliga vårdinrättningar och är öppen för att skjuta till resurser till det på lång sikt. På kort sikt gäller det att lösa personalfrågan och det gör vi genom avskrivning av studielån, säger han.

Jimmie Åkesson öppnar även för att införa ett flyttbidrag för de personer väljer att styra kosan norrut. 

– Vi har inte föreslagit det, men rent principiellt finns det inget som stoppar oss ideologiskt men det beror också på hur det utformas, säger han.

Däremot menar Åkesson att det kanske inte är rätt väg att gå främst på grund av att det råder brist på personal inom ett flertal bristyrken i hela Sverige, något som gör att förslaget kanske inte skulle vara det mest konstruktiva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!