AI-granskarens krav: "AI:n måste övervakas"

Tillkomsten av AI-modeller som ChatGPT och Bard är ett seismiskt skifte för många branscher. Men regleringen haltar. Under EU-toppmötet lyftes ett sätt att minska riskerna med AI – oberoende granskning.

Gemma Galdon-Clavell.

Gemma Galdon-Clavell.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2023-05-31 17:54

Under ett av de avslutande panelsamtalen på EU-toppmötet i Luleå var temat så kallad "generativ AI", algoritmer som kan skapa text, bilder eller annan media efter instruktioner. Exemplet som figurerat i flest rubriker är ChatGPT. 

– AI är redan så kraftfull att den kommer att förändra de värdekedjor som vi arbetar med och de kommer att bidra till att bygga den värld våra barn ska leva i. Så den som kontrollerar AI, vem det må vara, kommer att ha stor makt, sade Jonas Andrulis, vd för tyska AI-utvecklaren Aleph Alpha.

Just regleringen av AI var ett huvudtema på TTC-mötet och på panelsamtalet efterlyste Gemma Galdon-Clavell vid företaget Eticas Consulting incitament företaget att låta sina algoritmer granskas.

– Idag saknas det helt. De företag som kommer till oss gör de för att de tror att de måste. Men det måste de inte idag. Däremot växer konsensus för just oberoende granskning av AI fram som en viktig reglering av AI, sade Galdon-Clavell, som möjligen talar i egen sak så Ethicas sysslar med just granskning av algoritmer.

Hon sade vidare, inför utrikesminister Antony Blinken och handelsminister Gina Raimondo och EU-kommissionärerna Margrethe Vestager och Valdis Dombrovskis, att det är viktigt att vara tydlig med att säkerhet kan skapas utan att sabotera för företagens affärsmodeller.

– Exemplet är Volvo som tog fram säkerhetsbälten därför att lagstiftarna bestämde att det måste vara säkert att köra bil, sade Galdon-Clavell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!