Åhlénshuset kan bli nya danslokalen

Landstingsledningen och Luleå kommun samarbetar för att säkra dansens hus till Luleå. Avtalet innebär att de tillsammans betalar hyran för Åhlénshuset.

Danslokal. Luleå kommun och landstingsledningen samarbetar för att säkra Dansens hus till Luleå. Avtalet innebär att de tillsammans betalar hyran för gamla Åhlénshuset.

Danslokal. Luleå kommun och landstingsledningen samarbetar för att säkra Dansens hus till Luleå. Avtalet innebär att de tillsammans betalar hyran för gamla Åhlénshuset.

Foto: Per Lundström

Luleå2014-04-29 15:20

Efter att hyresvären Diös byggt om lokalen som tidigare inhyste varuhuset Åhléns ska Luleå kommun och landstinget gemensamt stå för kostnaderna. Förslaget presenterades under tisdagen på landstingstyrelsens sammanträde.

Mattias Karlsson, gruppledare för moderaterna kallar beslutet en kupp och menar att landstingstyrelsen lurat skjortan av sin samarbetspartner Vänsterpartiet.

– De har gått bakvägen, det är tragiskt att vi får det här ärendet direkt på bordet och att det inte gått igenom landstingsfullmäktige, när det här är en fråga med stor politisk sprängkraft. Luleå kommun har beslut på att säkra danslokaler, det är inget som landstinget har något med att göra.

Landstingsrådet Kent Ögren menar att samarbetsavtalet inte är avgörande för var Dansens hus kommer placeras.

– Alla är överens om att det behövs en lokal för professionell dans i Luleå. Det som är tidskritiskt för utvecklingen av konstnärlig dans i Luleå är att hitta en lokal. Beslutet om instituionen får anstå, vi ger utrymme för fortsatt diskussion i den frågan, säger Kent Ögren.

Monica Carlsson (v) menar att detta inte innebär att Vänsterpartiet går med på Luleå som val av ort.

– Vi fortsätter att diskutera det här, jag ser inte att det faktum att vi skrivit ett hyresavtal påverkar diskussionen om placeringen av Dansens hus. Det innebär bara att vi ser till att det finns tillräckligt med scener även i Luleå.

Flera av oppositionens ledamöter valde att inte delta i beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om