Agility-ett glädjepiller i hundvärlden

Regnskurar och diskningar men på Agilitytävlingarna var ingen sur. I helgen höll Luleå Brukshundsklubb sin årliga hundtävling ute i Måttsund.

Populärt intresse." Intresset för hundsport och agility ökar stort berättar tävlingsledaren Ewa Wuopio . Vid helgens tävlingar i Måttsund  bestod startfältet av 200 hundar.

Populärt intresse." Intresset för hundsport och agility ökar stort berättar tävlingsledaren Ewa Wuopio . Vid helgens tävlingar i Måttsund bestod startfältet av 200 hundar.

Foto: Linda Wikström

LULEÅ2014-08-17 16:18

För den oinvigde ska nämnas att agility innebär att hundarna får visa vad de går för i olika moment som till exempel hopp, springa genom tunnlar, rusa genom en "slalombana, allt på tid. Tävlandet sker i tre klasser av svårighetsgrader och är man felfri flyttas man upp. De sammanlagt 200 hundarna från länet och grannlänet samt Norge och Finland var indelade i tre storleksklasser small, medium och large.

Tävlingsledaren Eva Wuopio berättar att sommaragilityn ordnas i Måttsund varje år. Hit kommer mest länsbor för att tävla, samt viss deltagande från Västerbotten samt Finland och Norge.

– Vi har en vintertävling också ute i Hertsö ridhus. Då kommer rätt mycket tävlande från södra Sverige under en tid då det ordnas få tävlingar söderut, säger Wuopio.

–I denna tävling har vi 400 starter och sammanlagt 200 medverkande hundar och det här är ett intresse som bara växer, berättar Wuopio medan en störtskur lägger lite sordin på tävlandet en stund. Blöt gräsmatta är ingen drömsituation med halkrisker både för hund och dess förare.

Men solen bryter fram igen och humöret är det inget fel på, varken hos hundar eller mattar och hussar. Det är full fart och ett glatt skällande när hundarna bjuder på en härligt charmig show trots att flera tävlande diskas när hundarna går fel i en bana eller som i Gabriella Nordström fall med hennes hund Colleen, av rasen barbet, vilken rusar av banan mitt i tävlingsrundan.

– Det berodde på att min mamma och pappa satt alldeles vid banan och det såg hon, säger Gabriella som ändå är nöjd med tävlandet som gått fint.

– Hon var helt felfri vid tävlingarna i går, säger Gabriella.

Att få veta vad ens hund går för är förstås en drivkraft att ställa upp på tävlandet, Elisabeth Englund från Boden, för övrigt vårdare på Djursjukhuset, tävlar med sina hundar Calla, en welsh springer spaniel och Sigge som är en Jack russel.

– Kul att träffa folk också säger hon sjöblöt efter regnskuren.

Det vimlar av olika raser, stora och små och olika färger och former inom samma ras. En av raserna är den röda labradorliknande tollaren. Även i husdjursvärlden dyker trender upp och denna ras, väl lämpad för agility, har blivit mycket populär.

Agility

Gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom är några av de hinder som hunden ska ta sig över och igenom i en agilitytävling på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.

Agility visades första gången vid en stor hundutställning i England 1978, för att underhålla publiken. I Sverige fick agility status som officiell hundsport 1987

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!