Agility - en sport för alla

I helgen anordnades den årliga agilitytävlingen av Luleå brukshundklubb i Måttsund. Under de två tävlingsdagarna hoppade hundratals hundar över hinder och kröp genom tunnlar - med ägarna flåsandes efter sig.

SOLIG DAG. Det var en solig dag ute i Måttsund. Hundratals hundar hoppade över hinder och kröp genom tunnlar. Dock var inte alla intresserade av själva tävlingarna.

SOLIG DAG. Det var en solig dag ute i Måttsund. Hundratals hundar hoppade över hinder och kröp genom tunnlar. Dock var inte alla intresserade av själva tävlingarna.

Foto: Johan Söderlund

Luleå2012-08-20 06:00

En sport där alla kan vara med och tävla på lika villkor, oavsett kön eller ålder. Så beskrev en av funktionärerna hundsporten agility.

Ett bevis på det är tioåriga Hannah Wallmark som tävlar med hunden Peik, en treårig Kleinspitz. Hon har varit aktiv i lite mer än ett år och räknar upp en mängd städer runt om i Norrbotten som hon har varit och tävlat i.

- Men nu är jag på hemmaplan, säger hon.

Ursprung i England
På sommaren tränar Hannah Wallmark agility flera gånger i veckan och på vintern en gång i veckan. Hon träffar flera nya kompisar genom sporten.

- Vuxna kompisar, jag satt med domarna i tältet nyss, berättar hon.

Snart är det Hannah Wallmark och Peiks tur att ta sig igenom hinderbanan igen.

Agility kom till Sverige i mitten av 1980-talet med hjälp av författaren och hundpsykologen Marie Hansson. Sporten härstammar från England.

Det gäller att på så snabb tid som möjligt ta sig igenom en hinderbana med minst möjliga antal fel. Hinder som kan ingå är exempelvis gungbräda, tunnlar, slalompinnar och hopphinder.

- Det är på blodigt allvar kan jag tala om. Den här sporten har exploderat sedan den kom till Sverige och den växer fortfarande, säger tävlingsledaren Lennart Andersson från Luleå brukshundklubb.

Alltid samma helg
Helgens tävling, nedanför skidbacken i Måttsund, definierar han dock som en motionstävling. Hundarna delas in i tre olika storlekar: small, medium och large. Dessutom finns det tre olika klasser.

- För varje felfritt lopp får man en pinne, när man har tre pinnar blir man uppflyttad en klass. Och efter klass tre börjar man tävla i SM, då är man på en helt annan nivå, säger Lennart Andersson.

Årets tävling har flutit på utan några större problem. Under de sex år som Lennart Andersson varit med i klubben har tävlingen alltid anordnats under samma helg.

- Och det är helt ideellt, det är ingen som tjänar på detta. Alla intäkter från mat och sådant går till klubben, säger han.

Så var det dags för Hannah Wallmarks sista lopp för den här helgen. Hon visar var hunden Peik ska hoppa och markerar när han ska svänga. Hela tiden springer hon bredvid och jagar på.

- Det kändes bra, han var fin. Lite strulig på slalomen bara, säger en nöjd Hannah Wallmark efter målgången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om