Orsaken till att vi äter ägg till påsk går att hitta inom katolicismen.
Hönsen började värpa ägg på våren men eftersom det inte var tillåtet att äta kött och ägg under fastan sparades alla ägg till påsken. Ägget anses även vara symbolen för liv och återfödelse.
Normalt äter svensken i genomsnitt ungefär ett halvt ägg om dagen eller mer exakt 207 ägg per år men under påskveckan dubblerar vi vår konsumtion.
En sådan ökning ställer krav på äggproducenterna. I Norrbotten är Klöverbergsgården i Klöverträsk en stor aktör och högtider som jul och påsk kräver en del insatser som annars inte behövs. Ägg har visserligen hyfsad lång hållbarhet men det kräver ändå en del planering när man jobbar med en färskvara,
– Det handlar om att vi gör extra inhämtningar hos våra producenter för att klara av det och vi får bygga ett litet lager framför oss. Just nu är det helt barskrapat i lagret, säger Viktor Boman, VD för Klöverbergsgården.
De stora mataffärerna kör mycket kampanjer med sina egna ägg vilket gör att Klöverbergsgården inte riktigt säljer dubbelt så mycket men ökningen är ändå markant. Uppåt 60 procent mer ägg levereras till butiker under påsk från Klöverbergsgårdens sida.
– Allt som vi själva har och som våra producenter kommit in med har gått iväg. Sista leveransen går i morgon (långfredag).
En stark trend inom äggproduktionen var försäljningen av ekologiska ägg men den trenden har försvunnit.
– Det har varit en stark utveckling av de ekologiska äggen de senaste åren men nu har det mättats. Nu är det snarare att det går tillbaka lite, säger Viktor Boman.
Äter du själv mer ägg under påsken?– Det är klart att jag gör det men sedan äter jag ganska mycket ägg i vanliga fall också. jag äter mer än genomsnittet. Ofta glömmer jag att ta med lunchen så då hämtar jag några ägg i stället (skratt).